BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Šreder: Diskusija o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO nije ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije

Šreder: Diskusija o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO nije ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije
17.01.2021. god.

Bivši nemački kancelar, predsednik odbora direktora "Rosnjefta" i šef odbora akcionara "Nord Strim" AG, Gerhard Šreder, rekao je u intervjuu za Špigl da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom rezultat proširenja NATO-a, prenose RIA Novosti.


Rekao je da su se zemlje istočne Evrope mnogo pre događaja 2014. pridružile Severnoatlantskom savezu i da je bilo njihovo suvereno pravo da odluče da li će ući u EU ili NATO.


"To je njihovo pravo. Međutim, tu se nije završilo, onda je diskusija krenula u drugom smeru, i to pre svega zbog Amerike, o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO. To nije bilo ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije, koja je tada bila mnogo otvorenija za saradnju sa Evropom, kao i sa NATO-om“, rekao je Šreder.


Istovremeno, bivša kancelar je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „kršenjem međunarodnog prava“.

„Ova tvrdnja ne dotiče pitanje razloga. Pretpostavlja se da bi se Ukrajina pridružila NATO-u, kako je želela Amerika. Tada bi Sevastopolj, jedna od najvažnijih morskih luka u Rusiji, završio na teritoriji zapadne alijanse“, dodao je on.

Što se tiče metoda međunarodnog pritiska, bivši kancelar sankcije smatra neefikasnim sredstvom, pogotovo što nijedan ruski predsednik nikada neće vratiti Krim Kijevu.

„Ne vidim šta bi one (sankcije) trebalo da postignu“, rekao je Šreder.

U problematičnim situacijama pozvao je da se teži dijalogu.

"Samo u najređim slučajevima pritisak deluje. Radi se o pronalaženju rešenja putem dijaloga", rekao je bivši kancelar.

Na pitanje novinara da je Rusija postala „mafijaška država“, prigovorio je da „takve etikete od njega neće čuti“.

Šreder se već založio za ukidanje antiruskih sankcija, ističući da je saradnja sa Moskvom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac

Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.


Ukrajina je zatražila da Evropska unija razmotri mogućnost isključenja Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema transfera između banaka, predlažući da se ta mera doda novom paketu sankcija. Moskva j

Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja...


Ostale novosti iz rubrike »