BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Šuljgin: Nemačka vlada krenula klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja

Šuljgin: Nemačka vlada krenula klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja
02.12.2020. god.


Nemačka vlada krenula je klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja, zapetljavajući svojim odgovorima situaciju u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je stalni predsednik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.


„Naši nemački partneri stupili su na veoma klizav put tumačenja odredbi hemijske konvencije u svojim interesima. Jednostavno rečeno, stali su na put nepoštovanja odredbi hemijske konvencije“, rekao je on za RT.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je 56 zemalja-članova OZHO potpisalo apel Rusiji da obelodani okolnosti navodne primene hemijskog oružja protiv Navaljnog.

„Mi sami bismo želeli da shvatimo šta se tamo dogodilo. Priča je vrlo mutna, sa tamnim mrljama“, rekao je on.

Šuljgin je istakao da je ta priča još više zbunjuje u svetlu nedavno objavljenih odgovora Nemačke na 76 pitanja poslanika Bundestaga.

„Vidi se da je nemačka vlada želela da izbegne brojna neprijatna pitanja. Stalno se pojavljuju fraze da 'federalna vlada ništa o tome ne zna', 'nije upućena', 'ona ne zna'“, dodao je on.

Istovremeno, on je naglasio da se Rusija nada da će, prema dogovorima sa Tehničkim sekretarijatom OZHO, ubrzo biti objavljena cela prepiska o temi zahteva ruske strane za tehničku pomoć o slučaju Navaljnog.

„Rusija i Tehnički sekretarijat OZHO nastavljaju da usaglašavaju modalitete tehničke saradnje u slučaju Navaljnog, uključujući njegove različite aspekte, kao što su logistički, pravni, tehnički, operacioni i drugi. Za sada se ne čini da je moguće predvideti kada i kako će se završiti tekuće diskusije“, izjavio je Šuljgin.

Kako je rekao, Rusija je 6. oktobra uputila zahtev Tehničkom sekretarijatu.

„Posle skoro dva meseca moramo da konstatujemo da se ništa nije promenilo. Rad na parametrima se oteže, pri čemu očigledno ne našom krivicom. Ostavljamo čitaoce ove poruke da sami procene činjenice koje smo naveli. Ovo će biti utoliko lakše, jer će vrlo brzo, kako se nadamo, u dogovoru sa Tehničkim sekretarijatom, biti objavljena cela prepiska sa predstavnicima OZHO na temu našeg zahteva za tehničku pomoć“, Šuljgin.


 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: opcw.org / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da "rešavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim", prenosi...


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...

Nakon svečane akademije grada Banjaluke, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održali su kratak sastanak iza zatvorenih vrata, javlja reporter BN TV.


Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra

Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac


Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.


Ostale novosti iz rubrike »