BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Peking optužio SAD da „glume žrtvu“ nakon izveštaja da je Kina zapretila zatvanjem američkih državljana

RT: Peking optužio SAD da „glume žrtvu“ nakon izveštaja da je Kina zapretila zatvanjem američkih državljana
19.10.2020. god.

 
Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim istraživačima.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian je tokom pres konferencije optužio Vašington za "direktnu političku represiju".

"SAD tvrdeći da stranim državljanima u Kini preti proizvoljni pritvor, glume žrtvu i mešaju crno i belo."

 

Žaove primedbe dolaze kao odgovor na navode objavljene u subotu u Vol strit žurnalu, u kojima se tvrdi da je Peking više puta pretio zatvaranjem Amerikanaca u Kini ako SAD ne zaustave progon kineskih naučnika.

U julu ove godine objavljeno je da je Ministarstvo pravde SAD-a optužilo 
za prevaru sa vizama četiri kineska naučnika. Optuženi su da su u svojim zahtevima za vizu prećutali pripadnost Narodnooslobodilačkoj vojsci.

Žao je u takođe saopštio da su neki američki političari „lagali nekome kroz zube“ i da su pronašli slavu u „laganju, varanju i krađi“.

Tenzije između dve supersile rasle su tokom cele godine. U četvrtak je Peking napao Vašington zbog njegove uloge u podrivanju regionalne stabilnosti dok je razarač američke mornarice plovio Tajvanskim moreuzom. Vašington je naveo da je brod vršio „rutinski tranzit“.

Tokom ove godine dve zemlje uvele višestruka uzajamna ograničenja za diplomate, a Peking je prošle nedelje pozvao azijske države da se ujedine protiv „staromodnog mentaliteta hladnog rata“ iz Vašingtona.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Jason Lee/Illustration/File Photo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vraćanje snaga bezbednosti Republike Srbije na granične prelaze, odnosno na granice Srbije, zatim čuvanje srbskih enklava i svetinja pod okriljem naših snaga bezbednosti i vojnika


Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik...

Ove godine će se muzički festival Emira Kusturice i „Gasprom njefta“ održati u onlajn formatu, 28. septembra!


Margarita Simonjan, glavni urednik RT-a, prokomentarisala je njeno uvrštavanje na novu listu sankcija SAD. "Polaskana sam. Bez sankcija u naše vreme, nije ni pristojno da pošten čovek živi. Š

Ustoličenje Njegovog preosveštenstva izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija održaće se u nedelju, 26. septembra 2021. godine u manastiru Đurđevi Stupovi, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.


"Gasprom" je optužbe o nestašici gasa na evropskim tržištima nazvao apsurdnim. "Isporuke gasa kroz gasovode bile su na istorijskim granicama, a glavni porast je


Ostale novosti iz rubrike »