BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Baku: Spremni smo da započnemo pregovore odmah

Baku: Spremni smo da započnemo pregovore odmah
11.10.2020. god.

 
Baku je spreman da momentalno započne pregovore sa Jerevanom o Nagorno-Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i istakao da izjava o rezultatima trilateralnih pregovora u Moskvi između ministara inostranih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana predviđa povlačenje jermenskih snaga iz Karabaha.


„Spremni smo da počnemo sutra, stoga sve zavisi od delovanja Minske grupe OEBS i njihovog rasporeda rada. Naša strana je spremna da započne pregovore odmah“, rekao je Alijev u intervjuu za RBK.

S tim u vezi, on je rekao da „ukoliko jermenska strana bude privržena režimu prekida vatre, tada će, kao što sam juče rekao, započeti faza političkog regulisanja i završiće se faza prinuđivanja na pregovore“.

„U okviru konsultacija, koje se se odvijale u Moskvi, nismo išli na to od Jermenije zahtevamo potpunu kapitulaciju za pregovaračkim stolom. Shvatamo da je režim jermenskog premijera Nikola Pašinjana ranjiv. Zato nismo insistirali na određenim datumima u okviru usaglašene izjave. Ali ona svakako predviđa povlačenje jermenskih okupacionih snaga sa naše teritorije“, rekao je predsednik.

Istovremeno, Alijev je pozitivno ocenio rezultate pregovora Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi o nagorno-karabaškom sukobu.

„U celini pozitivno ocenjujem rezultate pregovora, jer se u izjavi, koja je data o ishodima pregovora, govori da se iz humanitarnih razloga proglašava režim prekida vatre, kao i da počinju suštinski pregovori između Jermenije i Azerbejdžana, što je bilo od principijalne važnosti i što je bio stav Azerbejdžana. Takođe je potvrđena nepromenljivost formata pregovora“, rekao je Alijev.

Azerbejdžanski lider je dodao da ne isključuje mogućnost pregovora sa premijerom Jermenije, ali da za to moraju da se stvore određeni uslovi, kao i da bi u ovoj fazi takav sastanak bio neproduktivan.

„Stoga ne isključujem takvu mogućnost, ali za to su potrebni određeni uslovi. U ovoj fazi ne smatram to produktivnim, već naprotiv. Jermensko rukovodstvo bi trebalo konačno da shvati da je sa Azerbejdžanom nemoguće govoriti jezikom ultimatuma, uvreda i ucena“, rekao je Alijev.

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Press-služba prezidenta Azerbaйdžana/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Raketa "Sojuz 2.1a" sa kosmičkom brodom "Sojuz MS 20" lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pored komandanta broda, ruskog kosmo


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da odnosi Belorusije i Srbije, kao i između naroda i lidera dve zemlje, ostaju izrazito prijateljski. On je to izjavio na sastanku sa...

Američki stejt department, zajedno sa američkim saveznicima u Evropi, razmatra mogućnost da u potpunosti izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, saopšteno je...


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao je počast ulozi nacističkih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata, ali je propustio da pomene poginule vojnike Crvene armije, proslavljajući godišnjicu oružanih snaga zemlje.

Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini, pri čemu će se sportisti iz te zemlje ipak takmičiti, prenela je lokalna televizija ABC, pozivajući se...


Ostale novosti iz rubrike »