BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kineski parlament usvojio Zakon o nacionalnoj bezbednosti usred protesta u Hong Kongu

RT: Kineski parlament usvojio Zakon o nacionalnoj bezbednosti usred protesta u Hong Kongu
28.05.2020. god.

Kineski parlament je u usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti kojim se dodatno osigurava bezbednost u Hong Kongu, a antikineski protesti u tom autonomnom gradu ponovo su počeli predlogom zakona.
Predlog zakona je odobrio Nacionalni narodni kongres, a sednici parlamenta prisustvovali su predsednik Ksi Đinping i premijer Li Kećang.

Detalji novog zakona, koji bi trebalo da stupi na snagu do avgusta, još nisu objavljeni. Smatra se da zakon sadrži oštrije kazne za stvari poput vređanja kineskih nacionalnih simbola, pokušaja odvajanja teritorije od zemlje i upotrebe nasilja za zastrašivanje ljudi u cilju daljeg političkog spora.

Usput, radikalni elementi hongkonškog protestnog pokreta potpadaju u opis dela u zakonu. Tokom meseci antivladinih protesta, neki aktivisti su uklanjali kinesku zastavu, pozivali strane sile da pošalju trupe u Hong Kong i vodili kampanju vandalizma protiv preduzeća za koja smatraju da su lojalna Pekingu.

Demonstranti navode da centralna vlada dodatno povređuje posebni status Hong Konga prema aranžmanu „jedna zemlja, dva sistema“. Bivša britanska kolonija vraćena je pod kineski suverenitet 1997. godine sporazumom da kojim Hongkong zadržava veći deo svoje zakonodavne i izvršne vlasti.

Protesti u Hong Kongu prvo su počeli u martu 2019. godine zbog zakona o izručenju koji je uvela gradska vlada, a koji bi omogućio izručenje u kontinentalni deo zemlje. Od tada je prerastao u širi anti-vladin pokret, koji je u saosećajnim zapadnim medijima naširoko opisan kao „prodemokratski“.

Peking je optužio strane države koje su izrazile podršku protestima zbog mešanja u unutrašnje stvari i podsticanja nasilja od strane radikalnih aktivista.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: ©REUTERS / Tyrone Siu / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da u će se u Nemačkoj naći razumni lideri koji mogu sprečiti ministra odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer od testiranja Oružanih snaga RF, navodi se u komentaru...


Izrael je gađao ciljeve na jugu Sirije, saopštio je Damask. "Izraelske snage su jutros pokazale još jednu agresiju u južnom regionu. Ovo se dešava u sklopu niza akata agresije prot...


Za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske je pitanje od najvećeg značaja i to će uvijek tako biti, istakao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije na svečanoj akademiji povodom...

Ministarstvo kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja manifestacije Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji 2021. godine, posvećene ruskoj istoriji i duhovnoj kulturi.


Kijev radi na raketama dugog dometa koje mogu da dolete do Moskve, a ruski predsednik Vladimir Putin treba da shvati da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da dovede...


Ostale novosti iz rubrike »