BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: NATO odbacio ponudu Rusije da obostrano zamrznu vojne vežbe tokom pandemije koronavirusa

RT: NATO odbacio ponudu Rusije da obostrano zamrznu vojne vežbe tokom pandemije koronavirusa
27.05.2020. god.


NATO je ignorisao predlog Moskve da zajedno odlože vojne vežbe dok se svet bori sa smrtonosnom pandemijom koronavirusa. Rusija je saopštila da ne može priuštiti "jednostrane ustupke" zapadnom bloku.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obratio se šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu, predlažući da obostrano obustave vojne vežbe kao "konstruktivan i pozitivan korak" snmanjenju napetosti usled novonastale situacije oko nove epidemije koronavirusa, objavio je ruski list "Komersant". NATO je odmah odbacio ovu ideju.


Portparol vojnog bloka koji predvode SAD, Oana Lungesku je saošptile za list da su vežbe NATO-a čisto odbrambene i proporcionalne, dok je pojačano razmeštanje vojnih snaga blizu zapadnih ruskih granica odgovor na to da Moskva povećava svoj vojni potencijal u regiji Baltičkog mora.


Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjbakov je nazvao odgovor NATO-a „razočaravajućim“. Zapadni blok se "povukao na svoje konzervativne pozicije, koje su tradicionalno držali i pridržavaju ih se bez obzira na pandemiju ili nove ruske predloge", primetio Rjabkov.

Pandemija je prisilila mnoge zemlje da drastično izmene rasporede manevara, smanjujući njihov obim ili ih otkazajući.


Prošle nedelje Lavrov je saopštio da ruska vojska „smanjuje obim vežbi i da ne planira nikakve vežbe u blizini NATO granica“.


NATO je u međuvremenu značajno smanjio, ali nije obustavio svoje manevre "Branilac Evrope" koje predvode SAD, a koje su zamišljene kao najveća zajednička vežba alijanse na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata, gde je prvobitno učestvovalo više od 37.000 vojnika.


Moskva odavno govori da nagomilavanje stranih trupa duž njene granice predstavlja pretnju po njenu bezbednost i da podriva stabilnost u Evropi. NATO je sa druge strane pozvao Moskvu da revidira Bečki dokument iz 2011 godine, sporazum koji naglašava mere za izgradnju poverenja, transparentnost i nadgledanje vojnih vežbi. Rusija insistira da manje promene neće rešiti trenutne tenzije, nego da ih više „legitimiše“.


Rjabkov je naglasio da ako zapadni blok želi da poboljša bezbednosnu situaciju u Evropi, on ne treba samo da postavlja zahteve, već i da ponudi nešto „zanimljivo Rusiji u smislu održavanja sopstvene nacionalne bezbednosti“.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Kacper Pempel / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD su nisu uspele u Avganistanu jer su pogrešno izračunale sopstvene sposobnosti i želele da svoj društveni model instaliraju u stranoj zemlji, rekao je za RT šef Spoljne obaveštajne...


Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je komplikovano jer ima problema sa šećerom i bubrezima, ali uprkos svemu zabrinut je zbog eskalacije svuda oko Srbije, rekao je njegov sin Darko...


Ove mašine sa veštačkom inteligencijom biće predvodnici armada dronova-kamikaza i automatski će im izdavati naređenja.

Protest Srba s Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija...


  Ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je ideju Sjedinjenih Država da sazovu „Samit lidera za demokratiju“, nazivajući to još jednim primerom blokovskog mentaliteta u stilu Hladnog rata koji bi podelio...


Ostale novosti iz rubrike »