BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vulin poslao pismeno Vućiću u kojem zahteva da „preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva”

Vulin poslao pismeno Vućiću u kojem zahteva da „preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva”
14.03.2020. god.
"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države"

Uskladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje, uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem zahteva od predsednika da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je danas, govoreći o zdravstvenoj krizi u Srbiji izazvanom pandemijom koronavirusa, izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

„Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici, i tako dalje”, objasnio je on na konferenciji za štampu upitan da li će biti uvođenja vanrednog stanj i da li se o tome trenutno razmišlja.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere. „Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Predsedniku dostavljena procena rizika, potrebne hitne mere
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je to ministarstvo dostavilo predsedniku države i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih građana koja zahteva donošenje hitnih mera iz njegove nadležnosti.

„Procena je da bi dalje širenje koronavirusa moglo značajno ugroziti zdavlje šire populacije stanovništva a time i dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Srbiji, uključuju i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede”, saopštio je Vulin na TV Pink.

Kako je Vulin rekao, iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

„Predsednik je primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskorisiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji”, rekao je Vulin, prenosi Beta.

Politika


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici u Francuskoj utvrdili su da 5.200 tona vanzemaljskih čestica prašine iz kometa ili asteroida svake godine stigne na Zemlju i čine glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti. Tokom...


Završetak "Severnog toka 2" koštaće Kijev milijarde dolara, ukidanjem oslanjanja Rusije na Ukrajinu za transport gasa, i zato mora biti zaustavljen, rekao je zamenik ukrajinskog premijera Alekse Reznikov.

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićke g. Joanikije služio je danas sa sveštenstvom Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Stanjevići, čime je počelo redovno godišnje brats


Legende o velikim japanskim samurajima su dobro poznate širom sveta. Ali ovo je priča o ratniku sa Balkana koji je u dvoboju pred bitku posekao japanskog samuraja. Zvao se...


Senator Aleksej Puškov kritikovao je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zbog njegove izjave o stupanju Ukrajine u NATO, istakavši da im NATO neće vratiti Donbas. „Zelens


Ostale novosti iz rubrike »