BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Severna Koreja lansirala još „prljavih“ balona – Seul

Severna Koreja lansirala još „prljavih“ balona – Seul
02.06.2024. god.
Pjongjang je u subotu bacio oko 90 balona otpada iznad susedne prestonice i okolnog regiona


Južnokorejska vojska optužila je Severnu Koreju da je u subotu lansirala više balona napunjenih smećem prema Seulu. Pjongjang je tokom nedelje ispustio na jug stotine balona koji sadrže "otpad", u znak odmazde što je Južna Koreja bacila propagandne letke preko Severne Koreje.


Vojska nije saopštila koliko je balona poslato u subotu. Međutim, južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je da je oko 90 balona bacilo svoj otpad iznad glavnog grada i obližnje provincije Gjeonggi.

Severna Koreja je u utorak i sredu poslala oko 260 velikih balona koji su lebdeli ka jugu, noseći smeće poput opušaka, plastike i izmeta. Južnokorejska vojska je saopštila da je pronašla tajmere pričvršćene za neke od rasprsnutih balona, što ukazuje da su dizajnirani da puknu u vazduhu.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Von-sik nazvao je tu akciju „nezamislivo sramotnom za normalnu zemlju“ i „teškim kršenjem sporazuma o primirju“, koji je zaustavio – ali nije razrešio – Korejski rat 1953. godine.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je da su baloni lansirani kao odgovor na to da je vojska Južne Koreje koristila sličnu taktiku da baca propagandne letke preko severnokorejskog tla.

U izjavi koju je u sredu objavila severnokorejska novinska agencija KCNA, Kim je opisao balone kao „iskrene poklone“ i izjavio da će uslediti još više.

„Kada osetite koliko je neprijatno i zamorno biti zasut lepljivom prljavštinom, shvatićete da ne možete tako lako da pričate o slobodi izražavanja kada je reč o lecima u pograničnim oblastima“, izjavila je ona. „Jasno stavljamo do znanja da ćemo u budućnosti na svaki slučaj odgovarati desetinama puta većom količinom otpada koju Južno Korejci bacaju po nama.

Tenzije između Seula i Pjongjanga su porasle poslednjih dana, a Severna Koreja je u ponedeljak pokušala da lansira ono što je Južna Koreja opisala kao špijunski satelit, pre nego što je u petak probno ispalila oko deset balističkih projektila. Sa druge strane linije primirja, Južna Koreja i SAD održale su u ponedeljak zajedničke vojne vežbe u kojima je učestvovalo više od 90 aviona.


Izvor:
 RT (F)


  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: AFP / South Korean Defense Ministry/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vi­jet­nam se u to vre­me zvao Anam, pa su Ana­mi­ti, kao la­ka pe­ša­di­ja, ti­ra­lje­ri, či­ni­li deo sa­ve­znič­kih sna­ga


Sovjetska vlast nije znala kako da posle rata postupi sa kaznenom SS brigadom „Družina“ koja je prešla na njenu stranu. Taj problem se neočekivano rešio sam od sebe

„Gledao sam kako sa malih poljskih aerodroma, na kojima su bili dislocirani u Sremu, poleću osamljeni jugoslovenski lovci, hrabro nasrću na ogromne bombarderske formacije i u plamenu se survavaju...


Mnogobrojne obaveze, kao što je posao, briga o porodici, održavanje prijateljstava većini osoba oduzimaju mnogo vremena, pa oni često trebaju pomoć. Zato su tu sitnice, kao što su gedžeti...


Crvena armija je više od dve godine pokušavala da potisne neprijatelja dalje od grada. To je postalo moguće tek nakon pobede u Kurskoj bici i definitivne promene toka rata. ...


Ostale novosti iz rubrike »