BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

U Maliju je otvorena konferencija posvećena rusko-malijskom obrazovanju

U Maliju je otvorena konferencija posvećena rusko-malijskom obrazovanju
30.05.2024. god.
U Maliju je zvanično počela međunarodna konferencija „Rusko-malijsko obrazovanje: ulaznica u budućnost“. Ovo je u sredu, 29. maja, izvestio Ridus, koji je medijski partner foruma.


Konferenciji, u okviru akcionog plana rusko-afričkog partnerstva za 2023–2026. godinu u oblasti obrazovanja, razmene i kontakata među mladima, prisustvovali su predstavnici više ruskih univerziteta: Jugozapadni državni univerzitet, BSTU, Južno-uralski državni univerzitet za javno zdravlje, GGNTU i TSU.

Napominje se da su i ruska i afrička strana zainteresovane za popularizaciju ruskog obrazovanja u Africi: ono je, uz tehnologiju, danas ključna oblast saradnje Rusije i zemalja afričkog kontinenta.

„Ruska Federacija polazi ne samo od svojih interesa, već i od interesa svog partnera. Trenutno postoje direktni kontakti predsednika Rusije i Malija, ruska ambasada radi na povećanju prisustva Ruske Federacije u regionu. Konferencija se održava u korist razvoja bilateralnih odnosa, jer je obrazovanje za Mali ključ prosperiteta regiona. Mali je zemlja sa nerazvijenom ekonomijom zbog kolonijalne politike Francuske, ali ima veliki ekonomski potencijal zbog nedostatka kvalifikovanih stručnjaka. Obrazovanje nije samo neka vrsta lifta za lokalnu omladinu, već i povećanje životnog standarda u regionu“, objasnio je međunarodni posmatrač Ridusa, koji se nalazi u Maliju, Aleksandar Aleksandrovski.

Prema pisanju medija, u Rusiji trenutno studira više od 34 hiljade afričkih studenata. Štaviše, više od pet hiljada njih zauzima budžetska mesta prema kvotama koje je obezbedila vlada. U 2024. godini kvote za afričke studente su udvostručene na 4,7 hiljada mesta.

Većina afričkih studenata u Rusiji dolazi iz Egipta, Maroka, Nigerije, Alžira, Tunisa, Malija, Togoa, Zimbabvea, Kameruna i Konga. A najpopularniji specijalnosti među njima odnose se na oblasti građevinarstva, industrije nafte i gasa, mašinstva, poljoprivrednih nauka, informacionih i komunikacionih tehnologija i komunikacionih sistema i medicine.

U Rusiji, obuka afričkih studenata nam omogućava da produbimo saradnju sa afričkim zemljama i uspostavimo efektivna partnerstva, kao i da stvorimo atraktivan imidž zemlje na afričkom kontinentu kao partnera uključenog u rešavanje afričkih problema.


Izvor:
OSN

   • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: Aleksandr Aleksandrovskiй, «Ridus»/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Više od 40 studenta na praksi u NIS-u


U savremenom društvu, društvene mreže igraju ključnu ulogu u popularizaciji umetnosti, omogućavajući da slika izađe iz okvira muzeja/galerija i postane dostupna širokoj publici. Nekada smatrani elitističkim mestima namenjenim određenim...

Serijalu „KULTURISTA U RUSIJI“ srbskog televizijskog voditelja Boška Kozarskog dodeljena prestižna ruska nagrada „Kristalni Kompas“


Takmičenje okupilo 110 učenika iz Srbije i regiona

Često smo svedoci da poznati umetnici ne stvaraju samo zbog svojih novih izložbi, kataloga i u komercijalne svrhe, već i u službi humanosti.


Aleksandra Arsić je advokatica. I doktorand prava. Takođe, predaje i pravo na nekoliko predmeta. Uz sve ovo, Aleksandra se godinama bavi i muzikom.   Nakon prošlogodišnjeg spota za pesmu 'Dodole',


Ostale novosti iz rubrike »