BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Nova knjiga istoričara Dejana Ristića

Nova knjiga istoričara Dejana Ristića
13.04.2021. god.

Uskoro nam stiže nova knjiga našegistaknutog istoričara Dejana Ristića pod naslovom ,,Legende svetske istorijeʼʼ.

 
Posle prethodnih dveju knjiga istog autora pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ i ,,Zablude srpske istorijeʼʼ, koje su izazvale veliko interesovanje čitalačke publike i medija u Srbiji i regionu, ova naučno-popularna trilogija završava se delom pod naslovom ,,Legende svetske istorijeʼʼ
Kao i u slučaju prethodne dve, autor ilustracija i u ovoj knjizi je naš istaknuti grafičar dr Nikola Radosavljević.
 
Sigurno ste se često pitali kako je Homeru pošlo za rukom da potpuno sam stvori i zabeleži dva obimna i složena epa Ilijada i Odiseja?
Koliko puta ste se divili arhetipskom junaštvu Leonide i njegovih ratnika koji su, iako ih je bilo svega tri stotine, pružili hrabar otpor stostruko brojnijoj persijskoj vojsci u bici kod Termopila?
A šta tek da kažemo u vezi s prelaskom Rubikona i znamenitom Cezarovom sentencom: „Kocka je bačena“?
Odakle potiče zbunjenost i nesigurnost kod određivanja tačnog datuma rođenja Isusa Hrista?
Setite se zgroženosti kad ste saznali da su žene u srednjem veku morale da nose pojas nevinosti!
Prizovite u sećanje trenutke kada ste, iznenađeni i ogorčeni zbog nečijeg neprimerenog postupka, opomenuti da je još Makijaveli zaključio da cilj opravdava sredstvo.
Koliko puta ste čuli da je francuska kraljica Marija Antoaneta, saznavši da njeni podanici gladuju, šeretski uzvratila da treba da jedu kolače ako nemaju hleb?
Tvrdnja po kojoj je Adolf Hitler preživeo Drugi svetski rat i nije počinio samoubistvo i dan-danas unosi zebnju.
Mnogi se dalje pitaju ko je stvarno spalio Rim, većini nije jasna sudbina Torinske plaštanice, pitamo se i da li je jedan od rimskih papa bio žena, kog su porekla bili car Justinijan I, Veliki i čuveni Marko Polo, intrigira nas i to da li su žene u srednjem veku zaista nosile pojas nevinosti, kao i da li je Kolumbo prvi video kopno Amerike... Zanima nas i to ko je osnovao prvi manastir u okviru kompleksa poznatog pod nazivom ,,Meteoriʼʼ, da li je Šekspir prvi udahnuo književni život Romeu i Juliji, šta je uništilo stare civilizacije Maja, Inka i Asteka, kako je skončao car Napoleon I, da li je bilo članova carske porodice Romanov koji su preživeli ubistvo 1918. godine, da li su Če Gevari odsečene ruke i glava...
Ali, jeste li se ikada upitali u kojoj su meri ove tvrdnje tačne i zasnovane na činjenicama?
Da li biste se iznenadili kad bi vam istoričari dokazali da su u pitanju neke od najprisutnijih i najdugovečnijih zabluda svetske istorije?
 
Knjiga pod naslovom ,,Legende svetske istorijeʼʼ sledi koncepciju prethodna dva dela i sadrži novih dvadeset istorijskih eseja koji predstavljaju rezultate naučnih istraživanja u oblasti istoriografije brojnih srbskih i inostranih istoričara koji nam svedoče o tome da je čitav niz prvorazredno značajnih događaja ili znamenitih misli istaknutih pojedinaca proizvod ničeg drugog do zanimljivih i neobičnih istorijskih zabluda i nepoznanica.
Ova naučno-popularna trilogija obuhvata šezdeset istorijskih eseja koji čitaocima omogućavaju da obogate i objektivizuju znanja iz nacionalne i opšte povesti.
O velikom potrebi čitalačke publike i sveukupne javnosti za kvalitetnim sadržajima iz oblasti naučne istoriografije govori i podatak da su prve dve knjige (,,Mitovi srpske istorijeʼʼ i ,,Zablude srpske istorijeʼʼ) doživele tiraž od oko 15.000 prodatih primeraka u izuzetno kratkom roku. 
Istovremeno, Izdavačko preduzeće ,,Vukotić Mediaʼʼ sa zadovoljstvom podseća i na to da je, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja, realizovan i televizijski serijal pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ, nastao na osnovu istoimenog dela.
 
M.N.
 
Foto: Arhiva
 
 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Polaznici Likovne radionice u Vranju, koja radi u sastavu Narodnog univerziteta, osmislili su način da ulepšaju svoj grad.   Tako će na zidu ove ustanove uskoro biti završen novi mural, na...


Vranjski Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) raspisao je, po treći put, konkur

 Internet je odavno prestao da bude samo sredstvo za kratku komunikaciju. Virtuelno prostor je odavno poligon i pozornica za muzičke nastupe, izložbe, modne revije, konferencije za štampu državnika, pa...


Povodom Dana Vojske Srbije reprezentativni orkestar Garde i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ poklonili su beograđanima dva koncerta na otvorenom.

Umetnost je trebalo da bude u službi komunističkih ideala, pa su likovni umetnici na platnima dočaravali novu ideologiju. Na koga je valjalo ugledati se, kako živeti i voleti otadžbinu,...


Kada tražimo vesti, muziku, filmove, sva je prilika da ćemo prvo posegnuti za internetom i onlajn sadržajima. Društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Twitter takođe mogu da...


Ostale novosti iz rubrike »