BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruske trupe nikada nisu nameravale da zauzmu Kijev – Putin

RT: Ruske trupe nikada nisu nameravale da zauzmu Kijev – Putin
14.06.2024. god.
Ruske snage su se približile glavnom gradu Ukrajine samo da bi ubedile vladu Vladimira Zelenskog da se uključi u pregovore, izjavio je predsednik

 

Ruske snage nisu planirale juriš na Kijev kada su napredovale ka ukrajinskoj prestonici u prvim nedeljama sukoba između dve zemlje, izjavio je predsednik Vladimir Putin.


Tokom sastanka sa najvišim ruskim diplomatama u petak, Putin je primetio nastavak „spekulacija“ u Ukrajini i na Zapadu o namerama ruskih jedinica kada su stigle do predgrađa Kijeva krajem februara 2022.

„Ali nije bilo političke odluke da se juriša na grad od 3 miliona ljudi, bez obzira šta neko kaže zbog nedostatka razmišljanja“, insistirao je Putin.

Prema predsedniku, rusko napredovanje ka Kijevu nije bilo „ništa drugo do operacija da se ukrajinski režim ubedi da sklopi mir“.

„Trupe su bile tu da motivišu ukrajinsku stranu da se uključi u pregovore, da pokuša da pronađe prihvatljivo rešenje i na taj način okonča rat koji je Kijev pokrenuo protiv Donbasa još 2014. godine“, rekao je on.

Sukob između ukrajinske vlade i Narodnih republika Donjeck i Lugansk, koji je izbio nakon puča u Kijevu u februaru 2014. godine, koji je podržao Zapad, „predstavlja pretnju za bezbednost naše zemlje, za bezbednost Rusije“, naglasio je Putin.

Taj potez Rusije jeste rezultirao razgovorima koji su doveli do sporazuma koji su „u principu odgovarali i Moskvi i Kijevu“, izjavio je on, misleći na pregovore između dve strane u turskom gradu Istanbulu krajem marta 2022.

„Mi smo 29. marta 2022. povukli naše trupe iz Kijeva jer smo dobili uveravanja da je neophodno stvoriti uslove za završetak političkog pregovaračkog procesa“, podsetio je predsednik. „Naše zapadne kolege“ su tada insistirale da ukrajinske vlasti „ne mogu da potpisuju takve sporazume... sa pištoljem u glavu“, dodao je on.

Međutim, Kijev i njegove zapadne pristalice tvrde da rusko povlačenje sa područja ukrajinske prestonice nije gest dobre volje Moskve, već rezultat vojnih uspeha kijevskih trupa. Već u aprilu 2022, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je „Bitka za Kijev“ bila istorijska pobeda... koju je osvojio ukrajinski narod uz pomoć SAD i saveznika bez presedana.

Sledećeg dana nakon što su ruske trupe otišle, ukrajinsko rukovodstvo je povuklo učešće u pregovaračkom procesu, organizujući „provokaciju“ u Buči, rekao je Putin.

Vlada Zelenskog je 1. aprila 2022. okrivila rusku vojsku za masakriranje civila u gradu Buča u blizini Kijeva. Moskva je negirala te optužbe, rekavši da su navodni dokazi o zločinima izmišljeni.

„Mislim da je sada jasno da je ova prljava provokacija bila potrebna da bi se nekako objasnilo odbacivanje rezultata koji su postignuti tokom pregovora. Put ka miru je ponovo odbijen“, naglasio je ruski lider.
 
 
 

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Izvor: RT (ž)  • Izvor
  • Tanjug
  • © AFP / Fadel Senna/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stanje na dan 15:00 13. jula 2024. godine


Prema izveštajima Der Spiegel-a i Bild-a, ključni auto-putevi bi bili u punoj NATO-ovoj upotrebi u slučaju sukoba sa Rusijom.

Ruske snage su izvele grupni napad na objekte OSU, uključujući aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti. OSU su gađale Zaporošku oblast i Mariupolj iz VBR-ova. Na Aleksandro-Kalin


Američki predsednik je odbio da dodatno ublaži ograničenja za napade duboko u Rusiju koristeći oružje američke proizvodnje

Pariz možda i dalje ima planove da tajno pošalje kontingent da se bori za Kijev, upozorava izveštaj dostavljen Ruskoj spoljnoj obaveštajnoj službi.Ostale novosti iz rubrike »