BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Novinari koji rade u Rusiji za strane medije mogli bi se smatrati „stranim agentima“ ako se bave politikom

RT: Novinari koji rade u Rusiji za strane medije mogli bi se smatrati „stranim agentima“ ako se bave politikom
06.03.2021. god.


Novinari koji rade u inostranim poslovnicama u Rusiji mogu se dodati u registar stranih agenata ako se smatra da su obavljali aktivnosti „nespojive sa njihovom profesijom“, poput učešća u političkim protestima.

Kako stvari stoje, postoji kratak spisak poslova koji ispunjavaju uslove za stavljanje na listu stranih agenata, uglavnom povezanih sa onima koji primaju strana sredstva i vode političke aktivnosti u interesu drugih zemalja.


30. decembra predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zahteva da ruski pojedinci koji se bave političkim aktivnostima i koji se finansiraju iz inostranstva budu na spisku. Prema izveštajima medija, Ministarstvo pravde je sada predložilo dodavanje na spisak i stranih novinara.

Poslednjih nedelja neki predstavnici stranih medija kritikovani su zbog učešća u protestima u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. Mnogi su njihove izveštavanje smatrali pristrasnim, a neki sugerišu da se ponašaju više kao aktivisti nego kao posmatrači.


Dokument koji je objavilo Ministarstvo takođe je otkrio da će biti primorani da se samoprijavljuju, uključujući izjavu o svojim izvorima finansiranja i detalje o svojim političkim aktivnostima. Ako novac dolazi od iz inostranstva, obavezno je otkrivanje indentiteta pošiljaoca i drugih detalja.

Kako sada stvari stoje, registar stranih agenata već sadrži tri novinara i svi su Rusi. To su novinar američke "RFE / RL" Ljudmila Savitskaja, Sergej Markelov iz "7k7" i Denis Kamaljagin, glavni urednik novina "Pskovskaja guberniia".

U decembru prošle godine bili su deo prve grupe pojedinaca dodatih na spisak. Pre toga, u registru su bile samo organizacije.

Ruski zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine i u početku je zahtevao da se prijave politički aktivne nevladine organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva. Tokom godina zakon se postepeno širio i sada uključuje „nepoželjne organizacije“.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Pavel Bednyakov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati...


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.

„Nadam se da nikome neće pasti na pamet da pređe crvene linije u svojim odnosima sa Rusijom. Naše je da utvrdimo mesto na kome se nalazi ta linija.“


  U Moskvi su komentarišući izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja o navodnim „subverzivnim“ aktivnostima ruskih specijalnih službi, savetovali zemlje EU da se bave svojim problemima, a ne Rusijom, i...


Ostale novosti iz rubrike »