BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Šef Spoljne obaveštajne službe Rusije o fenomenalnim ženama u ruskoj obaveštajnoj službi

Šef Spoljne obaveštajne službe Rusije o fenomenalnim ženama u ruskoj obaveštajnoj službi
06.03.2021. god.
Obaveštajna služba nije isključivo muški posao, uprkos uvreženom mišljenju. U Spoljnoj obaveštajnoj službi i sada radi mnogo pripadnica lepšeg pola. One izvršavaju voma složene zadatke koji su izuzetno potrebni našoj zemlji, izjavio je Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe i predsednik Ruskog istorijskog društva.


Sergej Nariškin je u četvrtak održao govor u Domu Ruskog istorijskog društva na otvaranju izložbe „Obaveštajke u službi Otadžbini“ posvećene ženama koje su u različitim periodima radile u spoljnoj obaveštajnoj službi Rusije. Izložba je otvorena povodom međunarodnog Dana žena.


Po Nariškinovim rečima, obaveštajna služba je uvek tretirana kao izrazito muška profesija, kao profesija „sa muškim licem“. „To, međutim, nije tako“, prenosi Nariškinove reči agencija RIA „Novosti“.Sergej Nariškin – direktor Spoljne obaveštajne službe i predsednik Ruskog istorijskog društva.

Kremlin Pool/Global Look Press
Žene su uvek radile u obaveštajnoj službi, istakao je Nariškin. Tako je bilo i u periodu nastanka ruske obaveštajne službe 1920-ih i 1930-ih, i u Velikom otadžbinskom ratu, kada su obaveštajke dale svoj doprinos Pobedi, tako je bilo i u posleratnom periodu, dodao je on.

„I danas u Spoljnoj obaveštajnoj službi Rusije ima mnogo izuzetnih, talentovanih, odlučnih i fenomenalnih žena koje rame uz rame sa muškarcima obavljaju složen posao koji je državi izuzetno potreban“, rekao je Nariškin.

Izložba je posvećena sudbini i delovanju legendarnih špijunki različitih generacija čija imena su donedavno čuvana u najstrožoj tajnosti. To su Jelizaveta Zarubina, Zoja Ripkina-Voskresenska, Marija Viljkoviska, Afrika de las Eras, Leontina Koen, Goar Vartanjan, Ana Kamajeva-Filonjenko, Nadežda Trojan, Galina Fjodorova, Irina Alimova, Jelena Čeburaškina, Ljudmila Nujkina, Tamara Netiksa i druge.

Ranije je Vladimir Antonov, vodeći ekspert Sale za istoriju u Spoljnoj obaveštajnoj službi Rusije, ispričao da je čuvena sovjetska ilegalna špijunka Ana Kamajeva poslužila kao prototip za lik radistkinje Ket u popularnoj televizijskoj seriji „Sedamnaest trenutaka proleća“.

Russia beyond


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Ana Čapman, foto: Maksim Bogodvid / Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati...


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.

„Nadam se da nikome neće pasti na pamet da pređe crvene linije u svojim odnosima sa Rusijom. Naše je da utvrdimo mesto na kome se nalazi ta linija.“


  U Moskvi su komentarišući izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja o navodnim „subverzivnim“ aktivnostima ruskih specijalnih službi, savetovali zemlje EU da se bave svojim problemima, a ne Rusijom, i...


Ostale novosti iz rubrike »