BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Rešenje kosovoskog problema treba da se zasniva na Rezoluciji 1244 SB UN-a

Moskva: Rešenje kosovoskog problema treba da se zasniva na Rezoluciji 1244 SB UN-a
27.02.2021. god.
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije


U vezi sa apelima nekih stranih zvaničnika 
Beogradu i Prištini u stranim medijima da ubrzaju napredak ka nekoj vrsti „sveobuhvatnog sporazuma“, želeli bismo da ponovo naglasimo naše principijelne pristupe u postizanju održivog i obostrano korisnog rešenja kosovskog problema .


Smatramo da bi takva odluka trebalo da se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i da bude u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN-a.

Smatramo destruktivnim pokušajima da se takozvana „konačna normalizacija“ između Beograda i Prištine natera da se uklopi u veštačke datume. Glavno je postići održivu opciju, koja će, između ostalog, biti prihvaćena u javnosti.

Podržavamo dijalog Beograda i Prištine s ciljem rešavanja kosovskog problema pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja mora savesno i nepristrasno da ispunjava svoje posredničke funkcije koje su joj poverene odlukom Generalne skupštine UN-a. Neophodno je težiti sprovođenju odluka o kojima su se strane već dogovorile, pre svega u vezi sa formiranjem Zajednice srbskih opština na Kosovu, što Priština sabotira od 2013. godine. Nadamo se da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak moći da napreduje u rešavanju ovog osnovnog pitanja. Bez ispunjavanja već postignutih dogovora, dijalog je osuđen na promašaj.

Alarmantna je radikalizacija retorike kosovskih Albanaca nakon pobede na vanrednim „parlamentarnim izborima“ nacionalističke stranke „Pokret samoopredeljenja“. Njen lider A. Kurti otvoreno izjavljuje da pregovarački proces sa Beogradom zauzima dno na listi njegovih prioriteta i da su na dnevnom redu izgledi za ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ne postoji razumljiva reakcija njihovih zapadnih pokrovitelja na takve provokacije. U međuvremenu, takve namere su opterećene kolapsom ionako krhke regionalne stabilnosti na Balkanu.

Pozivamo sve uključene strane da pokažu odgovoran pristup, da deluju na osnovu međunarodnog prava, da traže kompromisna rešenja sposobna da obezbede dugoročan mir i progresivan razvoj svih zemalja i naroda jugoistočne Evrope.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo inostrannыh del Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

I Teheran i zapadni Jerusalim umanjili su značaj ovog događaja


Navodno je aktivirana protivvazdušna odbrana u nekoliko provincija Islamske Republike

Zapad ne može da obara ruske rakete, izjavio je najviši diplomata EU


Ko smo mi? Zavičajno udruženje "Hadži Prodan" osnovalo je nekoliko e

U utorak 16. aprila 2024. u Hotelu „Moskva” u Beogradu, Mihail Zvinčuk — Ribar, jedan od osnivača poznatog Telegram kanala „Ribar”, održao je predavanje na temu upotrebe Telegram aplikacije...


Francuski predsednik osudio je napad Teherana na Izrael i pozvao na jačanje sankcija


Ostale novosti iz rubrike »