BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zdravstveni sistem suočen sa velikim izazovom

Zdravstveni sistem suočen sa velikim izazovom
19.02.2021. god.


Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je danas da je trenutno u kovid bolnicama u Srbiji na lečenju 3.499 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisistvo koronavirusa, naglasivši da je neophodno poštovanje mera kako ne bi došlo do naglog pogoršanja situacije.


Gojković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, izneo aktuelne podatke o koronavirusu u Srbiji, preciziravši da je do sada u našoj zemlji izlečeno 398.652 građana, a da je broj trenutno aktivnih slučajeva zaraze 26.104.

On je uputio molbu građanima da pokažu solidarnost i punu odgovornost u poštovanju mera.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je naveo da su sve inspekcije bile na terenu tokom praznika i da je za četiri dana izvršen 1.581 nadzor, predočivši da zabrinjava to što je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i u zimskim planinskim centrima - Divčibarama, Zlatiboru i Kopaoniku.

U prethodnih nekoliko nedelja uspeli smo da pronađemo balans u održavanju normalnog života, ali zbog grupe neodgovornih pojedinaca možemo ući u kolosek koji ne želimo, upozorio je on.

Gojković je podsetio na to da su u skoro čitavoj Evropi ljudi u najstrožem karantinu i da je na snazi policijski čas u gotovo svim državama našeg kontinenta.

Naše ponašanje je direktno proporacionalno merama, i ako ih budemo poštovali, neće biti potrebe za njihovim pooštravanjem, istakao je Gojković i dodao da je ono što je ohrabrujuće u ovoj situaciji to što imamo dobru kampanju vakcinacije.

Gojković je rekao i da je u Srbiji do sada vakcinisano 1.111.000 građana, a da je revakcinisano njih 694.488, što je fantastičan rezultat, istakavši da vakcinacija, koja je put bržeg izlaska iz ove krize, ide svojim tokom.

On je poručio da vakcina ima dovoljno, pri čemu je podsetio na to da je potpisan ugovor za dodatnu količinu „Fajzerovih“ vakcina, kao i da će narednih dana stići značajna količina vakcine kompanije „Astra-Zeneka“.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je ukazao na to da će Srbija biti prva zemlja u kojoj se sprovodi imunizacija sa četiri vrste vakcina.

Direktor Klinike za anesteziologiju KC Niš Radmilo Janković rekao je da su brojevi zaraženih i brojevi pacijenata na bolničkom lečenju na visokom nivou i da je zdravstveni sistem i dalje suočen sa velikim izazovom.

Janković je napomenuo da je situacija sada komplikovanija u odnosu na početak januara kada su brojevi padali, pri čemu je naveo podatak da je broj najtežih pacijenata, koji se leče u jedinicama intenzivne nege, veći nego prethodnih dana.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve do tri nedelje stagnira ili je u blagom porastu broj hospitalizovanih pacijenata, što je ogromno opterećenje za zdravstveni sistem, jer kovid bolnice ne mogu da se vrate u prethodni režim rada.

On je preneo da je na današnjem sastanku ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica postignut dogovor o tome da težište zbrinjavanja kovid pacijenata bude u bolnicama u Batajnici i Kruševcu, pri čemu je naveo da se mora obaviti i preraspodela zdravstvenog kadra, kako bi se ojačali timovi u te dve kovid bolnice.

Janković je ukazao na to da će u kovid bolnicu u Batajnici biti raspoređeni zdravstveni radnici iz Kliničkog centa Srbije, a u bolnicu u Kruševcu iz KC Niš.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati...


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.

„Nadam se da nikome neće pasti na pamet da pređe crvene linije u svojim odnosima sa Rusijom. Naše je da utvrdimo mesto na kome se nalazi ta linija.“


  U Moskvi su komentarišući izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja o navodnim „subverzivnim“ aktivnostima ruskih specijalnih službi, savetovali zemlje EU da se bave svojim problemima, a ne Rusijom, i...


Ostale novosti iz rubrike »