BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Mogućnost vojnog scenarija nije isključena, jer vidimo neprestane napade na srbsko stanovništvo“

„Mogućnost vojnog scenarija nije isključena, jer vidimo neprestane napade na srbsko stanovništvo“
28.09.2021. god.

Na barikadama Srbi skandiraju "Kosovo je Srbija", bez granica i prepreka na putevima. Sukob je eskalirao kada su šiptari naterali vozače iz Srbije da promene automobilske tablice pri ulasku na privremene lokalne, piše TV Zvezda.

Delimično priznato Kosovo reagovalo je agresivno - aktiviralo je desetine oklopnih vozila, snajperista i specijalnih snaga do kontrolnih punktova u planinama. Da bi zaštitila svoje građane, srbska vlada stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti. Lovci MiG-29 takođe su podignuti u nebo iznad kontrolnih punktova u Jarinju i Brnjaku.

Ruske diplomate zabrinute su zbog napete situacije na Balkanu. Odgovornost za to, prema rečima našeg ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka, snosi Priština.

Srbi će uzeti oružje samo u slučaju napada na stanovništvo i u odsustvu reakcije NATO -a.

„Srbija nije podigla vojsku i policiju - ovo je veoma važno. Srbija je povećala govotovst vojske i policije. Srbija nije ušla na teritoriju Kosova, ne zato što ne smatramo da je Kosovo i Metohija naša teritorija, već zato što, u skladu sa sporazumom iz Kumanova 1999. godine i svim odlukama nakon njega, nemamo pravo na to” rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer u Prištini, koji je inicijator događaja, spreman je da se sastane na pola puta, ali postavlja sopstveni ultimatum.

„Spreman sam da otkažem prisilno uklanjanje srbskih registarskih oznaka za vozila koja ulaze na Kosovo, ako i Srbija to učini. Nezadovoljni smo ovim merama i privremenim tablicama. Ne želimo da Srbija ili Kosovo imaju privremene tablice i želimo da obezbedimo besplatno putovanje za sve građane", rekao je premijer u Prištini Aljbin Kurti.

Ovakvi sukobi, navode međunarodni stručnjaci, dešavaju se na Balkanu kada Priština odustane od obaveza.

„Mogućnost vojnog scenarija nije isključena, jer vidimo neprestane napade na srbsko stanovništvo, pre svega na severu Kosova. Ovde je vredno naglasiti da kršenja, po pravilu, dolaze sa kosovsko-albanske strane, odnosno iz Prištine“, rekao je Sergej Artjomov, predsednik Balkanskog kluba Međunarodnog instituta za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Snage NATO-a stigle su u područje. Amerikanci, Kanađani i Poljaci podigli su kampove u kosovskim planinama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, ako Severnoatlantska alijansa ne bude reagovala na eventualni pogrom, da će srbska vojska biti primorana na to.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TRK Zvezda/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...


Čini se da se stabilnost u Bosni raspada, a nastojanjima EU da vrati stabilnost čini se da je predodređeno da pogoršaju stvari. Dok Brisel sebe vidi kao nesebičnog pružaoca...

Koju će cijenu platiti Srbi u Republici Srpskoj zahvljaujuću političarima koji se bore za vlast dok se crni oblaci nadvijaju nad Republikom Srpskom?


Pregovori sa sadašnjim rukovodstvom Ukrajine su besmisleni, budući da se radi o neukim i nekompetentnim ljudima koji stalno menjaju stav. Treba sačekati da se u Kijevu pojavi razumno rukovodstvo,...


Bosanski rat 1992-1995 postao je eklatantan slučaj falsifikovanja istorije i pripisivanja krivice za međunacionalne sukobe na jedan narod - Srbe


Ostale novosti iz rubrike »