BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Vodič kroz ruske političke partije uoči parlamentarnih izbora: Liberalno demokratska partija

RT: Vodič kroz ruske političke partije uoči parlamentarnih izbora: Liberalno demokratska partija
14.09.2021. god.

Od 17. do 19. septembra, Rusi će na biralištima izabrati 450 poslanika koji će ih predstavljati narednih pet godina. Uoči glasanja, RT će predstaviti stranke za koje je najverovatnije da će osvojiti poslanička mesta, a ovog puta fokusirajući se na LDPR.


Ko su oni?

Užasno pogrešno nazvana Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR) krajnje je desničarska populistička frakcija osnovana 1989. godine kao Liberalno-demokratska partija Sovjetskog Saveza, koja je trajala do raspada SSSR-a. Osnovao ju je Vladimir Žirinovski, vatreni političar koji je i danas na njenom čelu. Uprkos svom imenu, partija ima vrlo malo zajedničkog sa evropskim liberalno-demokratskim partijama, umesto toga zastupa stavove sličnije ultradesničarskim ultranacionalistima, aktivno se suprotstavljajući modernom neoliberalnom kapitalizmu i komunizmu u sovjetskom stilu.


Kako su prošli put prošli?

U 2016. godini udeo glasova LDPR-a iznosio je 13,14%, ostavljajući ih na trećem mestu iza Jedinstvene Rusije i Komunističke partije. Rezultat je bio napredak u odnosu na 2011. godinu, kada je partija završila na 4. mestu sa 11,67%.


Međutim, od 2016. godine LDPR je postigao određeni uspeh. Na primer, 2018. osvojila je guvernerstva za regione Habarovsk i Vladimirski, pobedivši pro-Putinovu vladajuću stranku Jedinstvenu Rusiju.


Kako će verovatno nastupiti ove godine? Ko ih podržava?

Kao i 2016. godine, većina analitičara veruje da će LDPR ponovo zaostati za dve najpopularnije partije u zemlji.

Kao i većina drugih ruskih stranaka, nivo podrške LDPR-u uveliko varira od regiona do regiona. Poznato je da je izuzetno popularna na Dalekom istoku zemlje, posebno u Habarovsku, gde je sada zatvoreni bivši guverner Sergej Furgal došao do pobede sa skoro 70% glasova 2018. godine. Stranka takođe ima određenu podršku u centralbnom delu zemlje.

U šta veruju?

LDPR je krajnje desničarska stranka, a njen lider Žirinovski nije ni liberal niti demokrata. Mnoge ideje partije mogu se opisati kao ultranacionalističke i društveno konzervativne, dok su ostale donekle ekonomski intervencionističke.

Politika stranke je skoro u potpunosti usredsređena na stavove Žirinovskog. Kod kuće, LDPR podržava populističke ideje, poput povećanja penzija i minimalne plate, dok istovremeno sprovodi povećanje poreza za super-bogate. Takođe nastoji da „zaštiti tradicionalne porodične vrednosti“, istovremeno podržavajući „tradicionalne ruske religije“, uključujući hrišćanstvo.

Spoljnopolitički pogledi su nešto kontroverzniji. Partija nastoji da sve bivše teritorije SSSR-a vrati pod kontrolu Moskve. Takođe bi želela da raspusti NATO i stvori vojsku Evrope bez učešća Sjedinjenih Država.

Iako nije u zvaničnom manifestu, lider stranke Žirinovski ima i neke druge čudne poglede, poput obnove monarhije i promene imena zemlje u Rusko carstvo. On je takođe zapretio da će „upucati i obesiti“ svoje političke protivnike.
 
Šta još treba znati?

Uprkos tome što je deo sistemske opozicije, odnosno često lojalne Kremlju, LDPR se često sukobljavao sa vlastima. Prošle godine je uhapšen pomenuti guverner Habarovska, Sergej Furgal. Bivši guverner odvezen je u Moskvu, gde trenutno čeka suđenje po optužnici za ubistvo od pre više od 15 godina. Nakon pritvora, Putin je otpustio Furgala, zamenivši ga drugim političarom iz LDPR-a, Mihailom Degtjarevom.
 
Ubrzo nakon toga u Habarovsku su održani veliki protesti, na koje se hiljade ljudi pojavljivalo više uzastopnih vikenda. Mnogi meštani bili su besni što su savezne vlasti smenile njihovog izabranog predstavnika i zamenile ga poslanikom iz Moskve bez lokalnog iskustva.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Lider LDPR-a Vladimir Žirinovski, foto: © Sputnik / Maksim Blinov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...


Čini se da se stabilnost u Bosni raspada, a nastojanjima EU da vrati stabilnost čini se da je predodređeno da pogoršaju stvari. Dok Brisel sebe vidi kao nesebičnog pružaoca...

Koju će cijenu platiti Srbi u Republici Srpskoj zahvljaujuću političarima koji se bore za vlast dok se crni oblaci nadvijaju nad Republikom Srpskom?


Pregovori sa sadašnjim rukovodstvom Ukrajine su besmisleni, budući da se radi o neukim i nekompetentnim ljudima koji stalno menjaju stav. Treba sačekati da se u Kijevu pojavi razumno rukovodstvo,...

Na barikadama Srbi skandiraju "Kosovo je Srbija", bez granica i prepreka na putevima. Sukob je eskalirao kada su šiptari naterali vozače iz Srbije da promene automobilske tablice pri ulasku...Ostale novosti iz rubrike »