BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Bivši šef Mosada nagovestio da bi Izrael mogao stajati iza eksplozije u iranskom nuklearnom postrojenju i ubistva vojnog naučnika

RT: Bivši šef Mosada nagovestio da bi Izrael mogao stajati iza eksplozije u iranskom nuklearnom postrojenju i ubistva vojnog naučnika
11.06.2021. god.

Govoreći nakon penzionisanja prošle nedelje, Josi Koen je iskoristio intervju da nagovesti da bi Izrael mogao stajati iza eksplozije u iranskom nuklearnom postrojenju i atentata na jednog od nuklearnih naučnika, te je uputio upozorenje Teheranu.


Prošlog jula, iransko nuklearno postrojenje Natanc bilo je na meti eksplozije koja je probila napredni sklop centrifuge, a Teheran je potom optužio Izrael da stoji iza napada. Takođe, slična eksplozija početkom ove godine potpuno je uništila elektroenergetski sistem u drugom iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju.


U novembru 2020. godine iranski nuklearni program pretrpeo je još jedan udarac, kada je jedan od njegovih najboljih nuklearnih naučnika, Mohsen Fahrizadeh, ubijen mitraljezom na daljinsko upravljanje. Ponovo je Mosad optužen da je odgovoran za napad, a iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif izjavio je da iza stoji „ozbiljna indicija“.


Razgovarajući o dva incidenta, Koen, koji je bio direktor Mosada od 2016. do prošle nedelje, sugerisao je da je iza napada stajala njegova agencija, mada ni nije jasno priznao.

"Mi vrlo jasno [Iranu] kažemo - nećemo vam dozvoliti da nabavite nuklearno oružje. Šta ne razumete?"

Govoreći o atentatu na Fahrizadeha, Koen je priznao da je iranski naučnik bio cilj prikupljanja obaveštajnih podataka od strane Mosada „dugi niz godina“, pošto je Izrael „najviše zabrinjavao“ njegov rad na nuklearnom programu Teherana. Potom je novinar saopštio da „Josi Koen ne može preuzeti odgovornost za ove akcije, ali njegov lični potpis je na celoj operaciji.

Međutim, bivši šef Mosada se pohvalio da objekat Natanc ne „izgleda kao nekada“, nakon što je eksplozija oštetila njegove centrifuge. Novinar Ilan Dajan je detaljno objasnio o tome kako je izraelska služba unela eksploziv u objekat, mada njegove tvrdnje nisu javno potvrđene u Tel Avivu i nije jasno odakle mu te informacije.


Pored svojih komentara na napade, Koen je naizgled uputio otvoreni poziv svim iranskim naučnicima koji bi možda želeli da napuste teheranski nuklearni program, navodeći da je Izrael ponekad pružao izlaz onima koji su "bili spremni da promene karijeru".

Iako je Mosad obično poznat po svojoj diskreciji, Koen je iskoristio priliku da uputi upozorenje Iranu i naučnicima koji rade u njegovom nuklearnom programu da će biti meta ako nastave sa svojim aktivnostima.

Koristeći intervju za direktno obraćanje iranskom rukovodstvu, Koen je izjavio da se služba „infiltrirala“ i da Izrael posmatra aktivnosti, te da je „era laži gotova“.

Koenova zamena u Mosadu, Dejvid Barni i izraelska vlada nisu odgovorili na intervju niti potvrdili umešanost agencije u napade. Iran takođe nije odgovorio na komentare bivšeg šefa Mossada.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / IRIB NEWS AGENCY; © Reuters / Gali Tibbon./ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Čini se da se stabilnost u Bosni raspada, a nastojanjima EU da vrati stabilnost čini se da je predodređeno da pogoršaju stvari. Dok Brisel sebe vidi kao nesebičnog pružaoca...


Koju će cijenu platiti Srbi u Republici Srpskoj zahvljaujuću političarima koji se bore za vlast dok se crni oblaci nadvijaju nad Republikom Srpskom?

Pregovori sa sadašnjim rukovodstvom Ukrajine su besmisleni, budući da se radi o neukim i nekompetentnim ljudima koji stalno menjaju stav. Treba sačekati da se u Kijevu pojavi razumno rukovodstvo,...


Na barikadama Srbi skandiraju "Kosovo je Srbija", bez granica i prepreka na putevima. Sukob je eskalirao kada su šiptari naterali vozače iz Srbije da promene automobilske tablice pri ulasku...


Bosanski rat 1992-1995 postao je eklatantan slučaj falsifikovanja istorije i pripisivanja krivice za međunacionalne sukobe na jedan narod - Srbe


Ostale novosti iz rubrike »