BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Da li će sastanak u Ženevi okončati terorizam

Da li će sastanak u Ženevi okončati terorizam
05.06.2021. god.

Uoči pregovora na samitu 16. juna, 46. američki predsednik Džo Bajden nije napustio antirusku retoriku. Američki lider obećava da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o kršenju ljudskih prava i napetostima u Siriji i Libiji. Međutim, u stvarnosti je pozicija Sjedinjenih Država uoči samita prilično slaba. Možda zato Vašington svim snagama pokušava da pokaže ko je gazda u Ženevi, odbijajući da akredituje novinare vakcinisane ruskom vakcinom "Sputnjik" bez testova i na svaki mogući način komplikuje rad na pripremi prijema ruske delegacije?

Sukobi na Bliskom istoku nesumnjivo će postati jedna od najvažnijih tema razgovora. Ruska i američka vojska već su se nekoliko puta našle na ivici direktnog sukoba u Siriji. To bi potencijalno moglo prouzrokovati globalni sudar. Samo ruska strana podržava sekularne i relativno legitimne snage. Istovremeno, američka vojska oslanjala se na razne opozicione grupe, od kojih su neke postale de fakto „kovačnica osoblja“ za teroriste, od kojih mnogi tada završe u Evropi. Borba tuđim rukama stara je američka praksa, koja se, međutim, odavno pokazala neefikasnom. Tako je podrška radikalnim islamistima protiv sovjetskog kontingenta u Avganistanu na kraju dovela do pojave Osame bin Ladena i događaja od 11. septembra 2001. Ali Bela kuća neprestano gazi na iste grablje.

Istovremeno, konzorcijum specijalnih službi i vojske tvrdoglavo obaveštava administraciju predsednika Sjedinjenih Država da ima potpunu kontrolu. Inače, "Oslobodilačka vojska Kosova" se neprestano koristi kao primer korektne podrške "oslobodilačkim pokretima". Zaista, u Prištini postoji čak i spomenik Bilu Klintonu. Istina, bilo je prilično problematično za Vašington da ćuti o kriminalnoj aktivnosti svojih kosovskih „saveznika“ više od 20 godina, ali rečima „eksperiment je uspeo“. Ali ispostavilo se da je apsolutno nemoguće ušutkati trikove sirijskih i libijskih „partnera“.


Za Džoa Bajdena najneprijatnije je to što kao odgovor na bilo kakve optužbe za podržavanje „autoritarnih režima“ Asada i Haftara, Putin, čije specijalne službe ne jedu hleb u bescenje, može da mu izvadi adut iz rukava - detaljne informacije o vezama između američke vojske i grupa priznatih kao terorističke u Evropi. Asadove pristalice ne odsecaju glave francuskim nastavnicima niti se zabijaju automobilima u gomilu Nemaca, dok se ljudi koji su na čudan način obučeni od američkih instruktora nalaze u redovima "Islamske države" i sličnih organizacija. Međutim, moguće je da novi američki lider jednostavno nije dobio takve informacije, iako je to malo verovatno. Bajden se nalazi u političkom kotlu već 50 godina i ne bi mogao da ne zna metode američkih specijalnih službi. Ali da li je američki lider u stanju da shvati koliko je slaba njegova pozicija na Bliskom istoku ?


Istorija teži da se razvija spiralno. U maju 1960. sovjetski lider Nikita Hruščov demonstrirao je fanfarama dokaze o izviđačkom letu američkog aviona U-2 koji je oboren iznad sovjetske teritorije. Kao rezultat toga, američka avantura dovela je predsednika Ajzenhauera u nezgodan položaj i dovela do nove runde komplikacija u sovjetsko-američkim odnosima. Ako 16. juna Putin predstavi američke vojne dronove oborene nad vazduhoplovnom bazom Hmeinim ili protokole ispitivanja radikalnih islamista obučenih u američkim logorima, istorija će se ponoviti. Voleo bih da verujem da Vašington to razume i da Bajden pre svega ide u Ženevu, pokušavajući da razume kako se odnosi sa Rusijom mogu poboljšati, jer za svaku optužbu protiv Bajdena, Putin ima odgovor koji je vrlo nepristrasan za Sjedinjene Države.


Na primer, teško je govoriti o ljudskim pravima u Rusiji, dok se istovremeno podržavaju organizacije na njenoj teritoriji koje pozivaju na nerede, a
 osuditi ruskog saveznika - osebujnog i autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka sa periodičnim lišenjima slobode u različitim delovima sveta po izmišljenim optužbama takođe nije najbolji stav. Dakle, jedini izlaz za Bajdena je resetovanje odnosa i vojne strategije sa Rusijom na Bliskom Istoku. Evropa, umorna od izbeglica i terorizma, zaista želi ovo drugo.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Družinin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


NIJE AUSTRIJANAC SAM DONEO TU STRATEŠKU ODLUKU – ON JE NAMEŠTENIK, ČINOVNIK

Saopštenje Beogradskog foruma za svet ravnopravnih povodom povodom vazdušne blokade Srbije protiv Belorusije


Britanija je razmišljala šta bi Moskva mogla učiniti ako pošalje ratni brod u sporne vode, blizu Krima, prema „tajnim“ dokumentima koji su navodno pronađeni na autobuskoj stanici. Do curenja...

Situacija na Zapadu sada liči na pozni Sovjetski Savez, kada zapadne zemlje usađuju ideale u koje ni same ne veruju, rekao je Sergej Nariškin, direktor Spoljno-obaveštajne službe Rusije.


Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov je na Moskovskoj konferenciji o bezbednosti saopštio da su priorit


Ostale novosti iz rubrike »