BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244

Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244
22.04.2021. god.

Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu. Ovo je tiim važnije što su veliki  rezultati ostvareni u periodu pandemije Covid 19 i što je pred nama period opasnih globalnih turbulencija i nezabeleženih izazova.
U bogatim izveštajima medija posebnu pažnju naše javnosti privukla je opaska ruskog ministra spoljnih poslova  Sergeja Lavrova koji je, govoreći o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, izjavio da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost". Ponovio je podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosmet treba da ostane prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244  treba  da se izvrši u celini.

U izveštajima medija nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti. Da li je to neko ko je učestvovao u donošenju rezolucije 1244, ili ko nije izvršio svoje obaveze, ili ko je prekršio njene imperativne odredbe, ili kome je taj dokument prepreka u ekspanziji geopolitičkih interesa, ili..? Da li se u te "pokušaje", možda, ubraja zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica  koje predpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od rezolucije 1244? Ali, kakve kvalifikacije i čija ovlašćenja imaju Pahor i Janša da bi pokretali "odustajanje" od dokumenata koji su, uz sve manjkavosti, stubovi mira na Balkanu i u Evropi? Šta je zajednički imenitelj napada na Rezoluciju SB UN 1244 i Dejton?


Na kraju, da li je uopšte moguće da neko "odustane" od obaveza i to utvrđenih trajno važećim međunarodno-pravnim aktom najveće pravne snage? Ako se to legitimiše, kakvog smisla bi imale odluke međunarodnih foruma i međunaroni ugovori uopšte!
Jasno je da ministar Lavrov  nije dao citiranu izjavu zbog neobaveštenosti ili  nerealne procene o opasnosti "pokušaja odustajanja".

Poznato je da se Rusija od 1999. dosledno zalaže za mirno političko rešenje za budući status Kosmeta uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN, na osnovu i u okviru rez. SB UN 1244. Takođe, da Rusija podržava legitimne interese i stavove Srbije, odnosno, njen suverenitet i teritorijalni integritet - ustavni poredak.


S druge strane, predstavnoci Srbije svih nivoa, iako se ređe javno i formalno pozivaju na  rezoluciju SB UN 1244, ne propuštaju ni jednu priliku da odaju priznanje i izraze zahvalnost Rusiji, posebno predsedniku Putinu, na principijelnim stavovima,  nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN tako i na multilateralnom planu uopšte.


Što se tiče prištinskih lidera, oni se otvoreno i javno deklarišu za ukidanje rezolucije 1244. U tom pogledu, među njima nema razlika jer svi imaju jednog istog mentora. Razume se, njima najviše smetaju odredbe Rezolucije 1244 o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije kao pravne sledbenice. Jednako im ne odgovaraju ni neizvršene odredbe o pravu oko 250.000 proteranih Srba i drugih ne-albanaca na slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak, o vraćanju kontigenata srpske vojske i policije na međunarodne granične prelaze i druge lokacije na Kosmetu, garantovanje  slobode kretanja, bezbednosti i drugih prava.


Kad je teč o EU, ona je dobila ulogu medijatora u "statusno neutralnim" pregovorima od Generalne skupštine UN.  Bilo bi preterano pretpostaviti da bi EU išla tako daleko da poverenje  medijatora dobijeno od GS-a zloupotrebi za pokušaj dezavuisanja odluke drugog organa sistema UN i to SB. Uostalom, EU je jedan od najglasovitijih zastupnika poštovanja međunarodnog prava. Da EU ima ozbiljan problem da objasni svoj neuspeh medijatora, posebno u sprivodjenju dogovora, to je svakom vidljivo. Ipak, to ne  bi moglo da bude opravdanje za, eventualne njene 
"pokušaje odustajanja" od Rezolucije SB UN 1244. Takva neopreznost mogla bi prizvati anatemu za "revizionizam" u međunarodnim odnosima!

Ko, dakle, "pokušava da odustane" od Rezolucije 1244? U novijoj istoriji niko, bar sa Zapada, nije odustajao od bilo čega što je loše za Srbiju?


Živadin Jovanović
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • Živadin Jovanoić, ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, foto: © Tanjug/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Prvi ruski predsednik, Boris Jeljcin, bio je okružen „stotinama“ agenata Cije koji su mu govorili šta da radi tokom svog mandata na mestu predsednika, kaže Ruslan Hasbulatov, nekadašnji predsednik...


Govoreći nakon penzionisanja prošle nedelje, Josi Koen je iskoristio intervju da nagovesti da bi Izrael mogao stajati iza eksplozije u iranskom nuklearnom postrojenju i atentata na jednog od nuklearnih...

NATO zahtevao neograničen pristup na celoj teritoriji SR Jugoslavije


U Domu Vojske Srbije, 09. juna 2021. održan je okrugli sto na temu „AGRESIJA NATO NA SRJ 1999. I NOVI HLADNI RAT“. Organizatori skupa su Klub admirala i generala...

Uoči pregovora na samitu 16. juna, 46. američki predsednik Džo Bajden nije napustio antirusku retoriku. Američki lider obećava da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o kršenju ljudskih...


Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske političare, otkrila je zajednička evropska medijska istraga, a o čemu je predsednik SAD-a Džozef Bajden...


Ostale novosti iz rubrike »