BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Tanasković: Činjenicama protiv teze o genocidu

Tanasković: Činjenicama protiv teze o genocidu
29.03.2021. god.
Totalitarno mišljenje, kojim se propisuje samo jedna istina o dešavanjima u Srebrenici, a kriminalizuje svaka rasprava o njoj, jako je opasna i njoj se mora oduprijeti. Srebrenički mit izgrađen je na poželjno dirigovanoj interpretaciji jednog ratnog zločina koji može postati neka vrsta „osnivačkog mita“ bošnjačkog naroda, a koji je u svom najvećem obimu zakovan u predstavi o izvršenom genocidu, kaže u razgovoru sa portal „Srpske novine“ prof. dr Darko Tanasković, jedan od najznačajnijih savremenih orijentalista i islamologa.

Govoreći o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, Tanasković kaže da je upravo zbog toga „veoma važno i hrabro, ali i teško i rizično, no prije svega nužno, da se pred međunarodnu javnost izađe sa jednim opsežnim materijalom zasnovanim isključivo na analizi činjenica, a koji će osnovano relativizovati i osporiti neke analize na kojima se zasniva teza o genocidu“.

„Ne mogu, naravno, u ovom trenutku ulaziti u sadržinu još neobjelodanjenog ­’Izveštaja­’ Komisije za Srebrenicu, ali je suštinski bitno pokazati da –’haška istina­’ nije ­’Jevanđelje­’ i da ne postoji nijedna ljudska istina, pa ni sudska, o kojoj se ne može raspravljati, preispitivati je u svjetlu novih saznanja i donositi tačniji i potpuniji novi sudovi”, ističe Tanasković.

On naglašava da „tamna strana ove problematike leži u tome što zagovornici neprikosnovenosti, gotovo svetosti, ­­’haške istine­­­’ žele da ’genocid u Srebrenici­­’ postave kao nešto što ima ne samo potvrđenu pravnu, već istovremeno i apsolutnu moralnu i  istinonosnu dimenziju“.

„Pravnu u određnoj ravni svakako ima. Svi oni koji prihvataju odluke Haškog tribunala, sa tog aspekta i u tom obimu moraju uvažavati  i poštovati odluke Suda za ratne zločine. Ne možete vi, recimo, bez obzira na to šta o ­'haškoj istini­' mislili, ako je neko pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog učešća u ­'genocidu u Srebrenici­', njega pustiti iz zatvora dok ne odsluži kaznu ili se steknu uslovi da bude oslobođen njenog daljeg izdržavanja. Postoje i neke druge obaveze koje države imaju u pogledu saradnje sa Haškim sudom i njegovim institucionalnim tretmanom, što se, naravno, sve mora u pravnom smislu poštovati. Ali istraživački, a i moralno, u smislu traganja za konačnom istinom, sve mora biti otvoreno za raspravu“, kaže Tanasković.

Tanasković podsjeća da se danas iznova pišu „čitave knjige o Prvom i o Drugom svjetskom ratu, iako mnogi misle da se o njima sve bitno odavno zna”.

“Danas se istražuje nacizam, istražuju se čak i ličnost i djelovanje samog Adolfa Hitlera, bez obzira na to što u vezi sa njegovom ulogom u istoriji ne može biti mnogo kolebanja. Nikako ne želim da poredim  notorni Hitlerov slučaj sa kontroverznim fenomenom Srebrenice, gdje mnogo toga još nije rečeno, već samo da ukažem na to da se čak i takve, vrijednosno i moralno potvrđene pojave i dalje naučno izučavaju i u pojedinostima preispituju“, ocjenjuje Tanasković.

On smatra da „tu nema kraja i ne treba da ga bude“.

„Strašno je kad pogledate neke novije svjetske enciklopedije, u kojima je pohranjeno znanje za budućnost, pa u njima nađete kako se pominju Srbi kao ’izvršioci najvećeg genocida poslije Drugog svjetskog rata u Evropi­’, tako da tamo sada prave društvo Njemcima, što očigledno nekim Njemcima, i ne samo Njemcima, itekako odgovara. S time se ne smijemo miriti. Našeg potomstva radi”, zaključuje Tanasković.

Srpske novine CG


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: .srpskenovinecg.com/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Piše Ana Šafran, RT Evropska unija postavila je Srbiji uslov, moglo bi se reći, ultimatum - da napusti Rusiju. Zvučalo je nešto drugačije, ali s


Proslavljeni režiser Emir Kusturica ukazao je da je bogaćenje bez rada postalo apsolutna pošast, koja stvara i svoju hibridnu „elitu“, te da je utoliko i ideja o Crkvi značajna. ...

Demokratske države se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih zemalja, a njihove nove vlasti ne „precrtavaju“ odluke svojih prethodnika zbog ličnih antagonizama. Ove teze se moraju uzeti u...


Oružani sukob nije počeo vojnim operacijama, već nizom atentata koje su počinili obični kriminalci koje je SDA uposlila i naoružala, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja...

Ako pretpostavimo da su ruske i srpske prestonice ubedljivo najskuplje za život u ovim zemljama, iako Moskva više odudara od proseka Rusije nego Beograd od proseka Srbije, mogli bi...


Izveštaj "Hjuman rajts voča" (HRV), u kojem se navodi da je Izrael prešao granicu i da vrši zločine aparthejda i progona Palestinaca, oštro su odbacili izraelski zvaničnici.


Ostale novosti iz rubrike »