BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Prodaja oružja od strane Velike Britanije Saudijskoj Arabiji produžava rat u Jemenu - Oksfam

RT: Prodaja oružja od strane Velike Britanije Saudijskoj Arabiji produžava rat u Jemenu - Oksfam
22.02.2021. god.

Globalna dobrotvorna organizacija "Oksfam" optužila je britansku vladu da produžava rat u Jemenu dozvolivši prodaju naoružanja, omogućavajući tako Saudijskoj Arabiji da duže bombarduje ciljeve u Jemenu.


„Dok su SAD tražile okončanje sukoba u Jemenu, Velika Britanija ide u suprotnom smeru, pojačavajući podršku brutalnom ratu pod vođstvom Saudijske Arabije povećanjem prodaje oružja i opreme za vazdušne napade“, rekao je Sem Nadel, jedan od rukovodilaca Oksfama.


Nadel je mislio na odluku britanske vlade da saudijskoj vladi odobri prodaju opreme i naoružanja u vrednosti od 1,4 milijarde funti (1,96 milijardi dolara).


„Velika Britanija tvrdi da podržava mir u Jemenu. Može započeti trenutnim prekidom prodaje oružja za koje postoji opasnost da se koristi protiv civila i pogorša humanitarnu krizu“, dodao je Nadel.


Britanska vlada porekla je da se ponašala neodgovorno u poslovima sa Saudijskom Arabijom, nakon što je u sudskoj odluci saopšteno da su u sukobu Saudijske Arabije sa Jemenom postojali samo "izolovani incidenti" kršenja humanitarnog prava.


Portparol britanske vlade je saopštio: „Velika Britanija upravlja jednim od najopsežnijih režima kontrole izvoza na svetu. Vlada ozbiljno shvata svoje izvozne odgovornosti i rigorozno procenjuje sve izvozne dozvole u ​​skladu sa strogim kriterijumima za licenciranje.“

Oksfam je pozvao Veliku Britaniju da prestane prodavati oružje Saudijcima, te je pozvao i Hute i Rijad da usvoje hitni prekid vatre usred straha od eskalacije humanitarne katastrofe. Predstavnici Ujedinjenih nacija upozorili su prošle nedelje da je pet miliona civila „na korak od gladi“ nakon što je rat dobio „oštar eskalacijski zaokret“.

Ranije u februaru, nova administracija Bajdena je saopštila da će zaustaviti svu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji koja bi se mogla koristiti u "podršci ofanzivnim operacijama", ali je potvrdila da je Vašington i dalje posvećen odbrani Saudijske Arabije.

Ujedinjene nacije su krajem 2020. procenile da je rat od 2015. godine u Jemenu odneo 233.000 života, uključujući 131.000 zbog indirektnih uzroka, poput nedostatka hrane.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Mohamed al-Sayaghi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U nedelju, 18. aprila, srbsko-crnogorski publicista i dokumentarista Igor Damjanović predstavio je svoj film „Kako su Bajdenovi zaprljali Ukr


Zašto se neki genocidi neprestano pamte, dok se drugi bacaju na smeće istorije? U emisiji „Zaboravljeni genocidi: Greh tišine“, koja će se emitovati 23. aprila, RT postavlja ova i...

PROMOCIJA knjige \"Zapisi balkanista\", koju je objavio \"Službeni glasnik\", bila je prilika i da se u Skupštini grada govori i o odnosima na Balkanu i srbsko-ruskim odnosima.


Završetak "Severnog toka 2" koštaće Kijev milijarde dolara, ukidanjem oslanjanja Rusije na Ukrajinu za transport gasa, i zato mora biti zaustavljen, rekao je zamenik ukrajinskog premijera Alekse Reznikov.

Povodom osam decenija od Aprilskog rata i malo poznate činjenice da je istog tog 6. aprila Kraljevska avijacija bombardovala Treći rajh, odnosno ciljeve u Austriji, a potom u Mađarskoj,...


Komentari senatora i deputata o saopštenjima NATO-a i Kijeva


Ostale novosti iz rubrike »