BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Kraljica svih banja - Predlažemo kako da provedete aktivan vikend u Vrnjačkoj Banji

Kraljica svih banja - Predlažemo kako da provedete aktivan vikend u Vrnjačkoj Banji
03.05.2023. god.

Najposećenija banja među domaćim turistima, i po mnogima najlepša, već decenijama unazad nosi nadima Kraljica banja. Vrnjačka Banja je jednako posećena kako među mlađom populacijom, tako i među starijom. Ovo samo govori u prilog njenoj bogatoj i raznovrsnoj ponudi. No, mi ćemo se danas posvetiti mogućnostima koje ona pruža u pogledu aktivnog odmora.

Šetnja parkovima Vrnjačke Banje

Ispitivanje mogućnosti za aktivan odmor u Vrnjačkoj Banji ćemo krenuti u laganom tempu, i u onoj vrsti aktivnosti koja prija svakome, a to je šetnja. I zaista, malo je mesta u Srbiji koje pružaju priliku za tako prijatnu šetnju kao što to čini Vrnjačka Banja.

Naravno, mislimo pre svega na Vrnjački park. Centralni Vrnjački park se prostire na potezu od 2km. I na tako “malom” potezu imaćete priliku da vidite most ljubavi, rimski izvor, kao i cvetne rondele – ponos Vrnjačke Banje. Centralni vrnjački park uređen je u baroknom stilu, karakterističnom za Francusku.

Park je 2011. godine dobio novi izgled izgradnjom Japanskog vrta. Japanski vrt se prostire na površini od 3.000m². Osim estetskih razloga, park je sagrađen i u cilju upoznavanja naroda sa japanskom kulturom. U centralnom delu vrta nalazi se malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica, vodopad i most. Ovo je inače tek drugi japanski vrt u Srbiji, a prvi se nalazi u Beogradu.

Ukoliko planirate da najveći deo svog vremena provedete u parkovima Vrnjačke Banje, onda je naš savet da posetite stranicu sobe Vrnjačka Banja, gde ćete pronaći veliki broj povoljnih smeštajnih jednica u svim delovima banje.

Mogućnost za timske sportove u rekreacionim centrima

U zavisnosti od toga da li ste u većem ili manjem društvu krenuli put Vrnjačke banje, svakako će zavisiti i odabir vrste sportske aktivnosti kojom želite da upotpunite vaš odmor. Ukoliko dolazite sa spremnom ekipom, predlažemo vam da zakupite neki od sportskih terena u Vrnjačkoj banji.

U sportsko rekreacionom centru „Raj“ na raspolaganju su vam čak tri travnata terena, namenjena igranju fudbala, a uz njih se nalazi i atletska staza.

Na stadionu malih sportova „Kocka“ možete u večernjim časovima zakupiti teren i na njemu igrati košarku, rukomet ili mali fudbal.

Obližnji Goč - Raj za sve ljubitelje prirode i skijanja

Ukoliko se nalazite u Vrnjačkoj Banji tokom zime, ne propustite priliku da se okušate u skijanju na obližnjem Goču. Goč se nalazi na svega 12 km od Banje, a cene ski pasova su na ovoj planini vrlo povoljne i sa cenom od 1.000 dinara za odrasle i 700 za decu, jedne od najjeftinijih u Srbiji. Na Goču je moguće i noćno skijanje, jer su dve staze potpuno osvetljene.

Goč je dostupan i jednako atraktivan tokom toplijeg dela godine. Brojne agencije agencije iz Vrnjačke Banje organizuju vikend izlete na ovoj planini, i njihova cena se kreće ispod 1.000 dinara. Ukoliko ste svojim autom došli u banju, onda od banje do Goča stižete za manje od 15 minuta.

Na Goču takođe postoji i lovište, pa ukoliko želite da se oprobate ili ste već ljubitelj ove discipline, planina vam daje priliku i za to.

Ono što nam je potrebno, pre svega našem telu, nakon brojnih aktivnosti jeste odmor i relaksacija. Najkvalitetniji oporavak, zahvaljujući blagotvornim dejstvima hidromasažne kade, pružiće vam apartmani sa đakuzijem Vrnjačka Banja.

Bogata ponuda aktivnosti na vodi

Kakav je to vikend u banji ako ne posetite makar jedan bazen? Vrnjačka Banja nudi dosta opcija u ovom pogledu.

 Za početak na dva kilometra od Snežnika nalaze se najveći otvoreni bazeni Klobuk. Cijena dnevne karte za bazene je 300 dinara, dok je za decu do 7 godina ulaz besplatan.

 Za one koji ne bi da se odreknu kupanja ni u zimskim danima, ili u letnjim žele nešto više privatnosti, kupanje u bazenu hotela Merkur uz korišćenje saune i turskog kupatila iznosi 900 dinara, dok deca do 10 godina plaćaju 450 dinara. Pored Merkura i mnogi drugi hoteli u banji nude opcije zatvorenih bazena, a neki od tih bazena su ispunjeni vodom sa termalnih izvora.

Nešto i za adrenalinske zavisnike

Vrnjačka Banja se potrudila da obogati svoj sadržaj za sve ljubitelje adrenalina. Tako je sa radom počela i panorama. Najveći panoramski točak na Balkanu sa impozatnom visinom od 50 metara postavljen je u Vrnjačkom parku kod jezera. Sa svoje 32 klimatizovane kabine sa  toniranim staklima i tematskom rasvetom predstavlja novu atrakciju Vrnjačke Banje, aktivnu tokom cele godine između 12 i 20h.

Za ljubitelje nešto ekstremnijih adrenalinskih doživljaja tu je sportsko penjanje, u kom se možete okušati u Vrnjačkom parku. U pomenutom parku je smeštena veštačka stena za sportsko penjanje.

Zapadna Morava - Idealna destinacija za sve ribolovce

Na 10-ak kilometara udaljenosti od Vrnjačke banje, na mestu poznatom kao Podunavačke bare nalazi se mesto idelano za ljubitelje sportskog ribolova. Peca se na Zapadnoj Moravi, a najatraktivniji ulov predstavljaju štuke. Na ovom mestu se takođe odvijaju brojna domaća i regionalna takmičenja u sportskom ribolovu.

Ovim je naša priča o aktivnostima u Vrnjačkoj Banji završena. Verujemo da ova banja pored naidimka kraljica banja može uspešno da ponese i nadimak kraljica aktivnog odmora. Slažete li se sa nama?

 

 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Priprema deteta za letovanje na moru može biti uzbudljiva, ali i stresna aktivnost za roditelje, pogotovo ako je to prvo putovanje sa mališanom. Ključ je u tome da se...


Aerodromi su ogromne vazduhoplovne luke, uglavnom biseri metrop

Ako prvi put posećujete Beograd i želite da za kratko vreme steknete uvid u burne istorijske periode koje su se odrazile na njegov današnji izgled, možda je najkraći put...


Akcija ulaska u rezervate prirode u zamenu za praznu PET ambalažu


Fotografije na Instagramu Sergeja Dolje više liče na pejzaže sa drugih planeta nego na prizore iz Rusije (što zapravo jesu). Ovo su samo neki od njegovih snimaka.


Ostale novosti iz rubrike »