BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zelenski odgovorio na Putinovu mirovnu ponudu

Zelenski odgovorio na Putinovu mirovnu ponudu
15.06.2024. god.
Ukrajinski lider je odbacio uslove Rusije za okončanje sukoba


Uslovi koje je ruski predsednik Vladimir Putin izneo za okončanje sukoba su „ultimatum“ za Ukrajinu i kao takvi neprihvatljivi, izjavio je Vladimir Zelenski.


Govoreći u petak na sastanku sa visokim zvaničnicima ruskog ministarstva spoljnih poslova, Putin je izjavio da će Kijev morati da ustupi svu teritoriju četiri regiona koji su odlučili da se pridruže Rusiji i garantuje da se nikada neće pridružiti NATO-u pre nego što počnu mirovni pregovori.

"Šta mogu da kažem? Ove poruke su ultimativne poruke, one se ništa ne razlikuju od drugih ultimatuma koje je ranije postavljao“, izjavio je Zelenski za TV mrežu Skaj TG24 dok je prisustvovao sastanku G7 na jugu Italije.

„On želi da se odreknemo dela naših okupiranih teritorija, ali želi i onih neokupiranih. On govori o regionima naše zemlje i neće stati“, izjavio je Zelenski.

Zelenskovo karakterisanje Putinove ponude kao ultimatum je odbačeno kao „definitivno pogrešno razumevanje“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak.

„Ovo je sveobuhvatan, veoma dubok i konstruktivan predlog“, izjavio je Putinov sekretar za štampu za „Izvestija“. Ako se uslovi čine oštrijim od onih koje je Moskva predložila u proleće 2022, objasnio je, to je zato što je „nastala drugačija situacija“, sa četiri regiona koja su odlučila da postanu deo Rusije.
 
Peskov je podsetio „Izvestija” da je Ukrajina dobila veoma velikodušne mirovne uslove u martu 2022, ali ih je odbila „po naređenju Britanaca”. Ukrajinski mediji i zvaničnici potvrdili su da im je Boris Džonson, tadašnji premijer Velike Britanije, rekao da ne bi trebalo da prihvate bilo kakav dogovor sa Rusijom.

Najavljujući vojnu operaciju protiv vlade u Kijevu, u februaru 2022, Putin je izjavio da Moskva namerava da postigne „demilitarizaciju i denacifikaciju“ Ukrajine i obezbedi garancije da Kijev nikada neće ući u NATO ili bilo koji drugi antiruski vojni blok.


Izvor: RT (F)


  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: Kristy Sparow / Getty Images/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Neki od oružja koja su obećana Kijevu tek treba da budu proizvedena, prema novinama


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku je izrazio iznenađenje zbog visokog nivoa podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu među ljudima u Africi.

Vojne metode zapadnog Jerusalima su u suprotnosti sa osnovnim vrednostima bloka, tvrdi predsednik Redžep Tajip Erdogan


Članice bloka strepe zbog gafova američkog predsednika, ignorišući implikacije pobede kandidata Republikanske stranke

Peking je odbacio tvrdnju vojnog bloka da jača moskovsku odbrambenu industriju kao „provokativne laži”


Zapadne diplomate veruju da govor predsednika SAD nije uspeo da nadoknadi njegov katastrofalni duel sa Donaldom Trampom, prema Rojtersu.


Ostale novosti iz rubrike »