BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putinova mirovna ponuda je „neozbiljna“ – Šolc

Putinova mirovna ponuda je „neozbiljna“ – Šolc
15.06.2024. god.
Ruski predsednik je izjavio da će Moskva započeti pregovore čim Kijev povuče svoje trupe iz Donbasa i još dva regiona


Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je novi predlog ruskog predsednika Vladimira Putina za postizanje trajnog mira između Moskve i Kijeva, označivši ovu ponudu trikom da se odvrati globalna zajednica od „mirovnog samita u Ukrajini“, čiji je domaćin Švajcarska.


Obraćajući se najvišim diplomatama zemlje u petak, Putin je signalizirao da će Rusija „narediti prekid vatre i započeti pregovore“ čim Kijev potpuno povuče svoje trupe iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Četiri regiona su velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji na referendumima u jesen 2022. Ni Zapad ni Kijev nisu priznali glasove.

Drugi uslovi za trajni mir, prema Putinu, uključuju neutralni status Ukrajine, obećanje da neće težiti nabavci nuklearnog oružja, „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“, kao i poštovanje prava stanovništva koje govori ruski. Sve te tačke treba suštinski da budu priznate na međunarodnom nivou, nakon čega sledi ukidanje zapadnih sankcija Rusiji, izjavio je predsednik.

Međutim, u intervjuu za emiter ZDF na marginama samita G7 u Italiji u subotu, Šolc je izjavio da „svi znaju da to nije ozbiljan predlog“, sugerišući da „ima neke veze sa mirovnom konferencijom koja se održava u Švajcarskoj." On je takođe tvrdio da je inicijativa otkrila da je Putin tražio „klasično, realno osvajanje zemlje“.

U sličnim napomenama, predlog je odbacio ukrajinski Vladimir Zelenski, koji ga je označio „ništa drugačijim od drugih ultimatuma koje je ranije postavljao“. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je takođe tvrdio da „ovo nije predlog napravljen u dobroj nameri“, dodajući da bi Kijev zahtevao da „ustupi znatno više zemlje“ nego što Rusija trenutno kontroliše.

Putinova nova mirovna ponuda dolazi uoči konferencije o Ukrajini u organizaciji Švajcarske ovog vikenda. Očekuje se da će se događaj vrteti oko „formule mira“ Zelenskog u deset tačaka, koja zahteva da se Rusija, između ostalog, povuče sa svih teritorija na koje polaže Kijev. Moskva je odbacila inicijativu kao odvojenu od realnosti.

Prema Zelenskom, „samit mira“ će se fokusirati samo na tri tačke kijevskog plana: razmenu zatvorenika i nuklearnu i prehrambenu bezbednost. Putin je odbacio konferenciju kao zapadni trik za stvaranje iluzije globalne antiruske koalicije, odvraćanje pažnje od korena sukoba i jačanje zahteva Zelenskog na legitimitet nakon što mu je prošlog meseca istekao predsednički mandat.


Izvor: RT (F)


  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: Virginia Mayo / POOL / AFP/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Prema rečima Liu Pengjua, Peking "poziva SAD da prestanu sa klevetanjem Kine" i "ukinu svoje nezakonite jednostrane sankcije protiv kineskih zvaničnika." Peking će o


Neki od oružja koja su obećana Kijevu tek treba da budu proizvedena, prema novinama

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku je izrazio iznenađenje zbog visokog nivoa podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu među ljudima u Africi.


Vojne metode zapadnog Jerusalima su u suprotnosti sa osnovnim vrednostima bloka, tvrdi predsednik Redžep Tajip Erdogan

Članice bloka strepe zbog gafova američkog predsednika, ignorišući implikacije pobede kandidata Republikanske stranke


Peking je odbacio tvrdnju vojnog bloka da jača moskovsku odbrambenu industriju kao „provokativne laži”


Ostale novosti iz rubrike »