BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Bajden i Džonson se složili da koriste sve diplomatske i humanitarne mogućnosti radi „očuvanja uspeha postignutih u Avganistanu“

Bajden i Džonson se složili da koriste sve diplomatske i humanitarne mogućnosti radi „očuvanja uspeha postignutih u Avganistanu“
22.09.2021. god.

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džo Bajden na sastanku u Beloj kući složili su se da će se rešavanje međunarodnih problema, uključujući i one koji se tiču Rusije i Kine, i dalje zasnivati na zajedničkim interesima Londona i Vašingtona, navodi se u saopštenju kancelarije britanskog premijera.


"Premijer i predsednik su takođe razgovarali o brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući Kinu i Rusiju. Složili su se da će Velika Britanija i SAD nastaviti da pristupaju ovim pitanjima na osnovu naših zajedničkih vrednosti, a premijer je rekao da se raduje predsednikovom samitu o demokratiji koji će pomoći podsticanju međunarodne akcije", navodi se u saopštenju.


Osim toga, strane su razgovarale o akcijama saveznika u Avganistanu i došle su do zaključka da bi najbolji način za odavanje počasti sećanju na ubijene u ovoj zemlji bio korišćenje svih diplomatskih i humanitarnih mogućnosti za sprečavanje humanitarne krize u zemlji i „očuvanju uspeha postignutih u Avganistanu“.

Takođe su se složili da međunarodno priznanje talibana mora biti koordinisano i zavisiti od toga da li članovi radikalnog pokreta poštuju i ljudska prava.

Bajden i Džonson su takođe naglasili potrebu da ispune klimatska obećanja zemalja i obezbede globalni pristup vakcinama protiv koronavirusa.

Osim toga, predsednik i premijer su istakli ulogu odbrambeno -bezbednosnog sporazuma AUKUS -a između Australije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u promovisanju mira i stabilnosti u svetu, a takođe su izjavili da takvo partnerstvo izražava zajedničke vrednosti i globalne interese dve zemlje, dodaje se u saopštenju.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: whitehouse.gov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineska vojska osudila je SAD i Kanadu zbog slanja svojih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, nakon što je Peking izveo vojne vežbe na plaži u obližnjoj provinciji, 


Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

"Delovanje protiv organizovanog kriminala je u interesu svih građana Kosova i mi podržavamo kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu.


Izrael zadržava pravo da napadne Iran u bilo kom trenutku po svom izboru, pod izgovorom da ga spreči u nabavci nuklearnog oružja, rekao je ministar spoljnih poslova Tel Aviva,...


Ostale novosti iz rubrike »