BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

SB UN nije podržao rusko-kinesku rezoluciju za okončanje mandata visokog predstavnika za BiH

SB UN nije podržao rusko-kinesku rezoluciju za okončanje mandata visokog predstavnika za BiH
23.07.2021. god.

Savet bezbednosti UN-a nije podržao rezoluciju koju su predložile Rusija i Kina za okončanje mandata visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (BiH) od sledeće godine.

Rusija je predložila okončanje mandata visokog predstavnika od 31. jula 2022. godine. Istovremeno, složila se da podrži izbor na ovo mesto pre navedenog datuma nemačkog diplomate Kristijana Šmita, s tim da bi njegova ovlašćenja bila ograničena i ostala u okviru funkcija predviđenih dokumentima koje je prethodno odobrio Savet bezbednosti.

Rusija i Kina glasale su za usvajanje rezolucije, a svih ostalih 13 članova Saveta bezbednosti bilo je uzdržano. Niko se nije usprotivio. Međutim, da bi rezolucija bila usvojena, trebalo je da dobije devet glasova.

Rusija se i ranije više puta zalagala za ukidanje funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, budući da on ovoj zemlji više nije potreban. Kao što je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta naglasilo, široka ovlašćenja visokog predstavnika dala su mu previše uticaja na život BiH.


27. maja, ambasadori zemalja Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu odlučili su da Šmita imenuju za novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Rusija, takođe članica, usprotivila se takvoj odluci. S tim u vezi, rukovodstvo Republike Srpske zatražilo je od predsednika Srbije hitne konsultacije, koje su se odvijale uz učešće najvišeg rukovodstva republika.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik...


Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je budžet za odbranu kojim se predviđaju oštrije sankcije Moskvi. Za je glasalo 316 , a protiv 113 kongresmena.

Predložena dopuna zakona o finansiranju Pentagona zahteva od Bele kuće da sankcioniše 35 ruskih građana zbog navodnih kršenja ljudskih prava - uključujući premijera, gradonačelnika Moskve, portparola Kremlja i rukovodioce...


Ankara se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne smatra ulazak Krima u sastav Rusije legitimnim, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u govoru pred Generalnom skupštinom...

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džo Bajden na sastanku u Beloj kući složili su se da će se rešavanje međunarodnih problema, uključujući i one koji se tiču...


\"Želeo bih da osudim nastavak ilegalnih američkih sankcija, posebno u humanitarnoj oblasti, i zahtevam da se ovaj organizovani zločin protiv čovečnosti zabeleži kao simbol takozvanih američkih `ljudskih prava`.\"


Ostale novosti iz rubrike »