BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Lukašenko: Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije

Lukašenko: Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije
22.07.2021. god.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da bi hibridni rat koji Evropa vodi protiv Minska, Rusije i Kine mogao da dovede do trećeg svetskog rata.


„Evropljani, vodeći hibridni rat protiv nas, Rusije, pa čak i Kine, stvaraju ne samo žarište intenzivne napetosti, već podstiču treći svetski rat“, rekao je predsednik u intervjuu za Skaj njuz Arabia, a prenose RIA Novosti.


Naglasio je da pod evropljanima misli isključivo na „lude političare“ zemalja, a ne na njihove narode. Sa stanovišta Lukašenka, razlog za takve postupke Evrope je taj što nisu nezavisni u svojoj politici i u kolonijalnoj su zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

„Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije“, naglasio je Lukašenko, navodeći kao primer incident sa nadzorom američke NSA nad evropskim liderima u periodu 2012-2014, uz učešće Danske.

"Iza provokacija stoje SAD i njihove specijalne službe"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da iza provokacija protiv njegove zemlje stoje SAD i njihove specijalne službe.
 
„Iza provokacija, pre svega, apsolutno znamo, stoje Sjedinjene Države i njihove specijalne službe“, rekao je Lukašenko u intervjuu za "Skaj njuz".
 
"Ove korake pripremaju političari, a zatim specijalne službe stupaju u akciju da izvrše njihove planove. Planiranje atentata na šefove država, novinara i istaknutih ličnosti, terorističkih napada, moguće je samo uz odobrenje najvišeg političkog rukovodstva određene zemlje“, dodao je Lukašenko.
 
Beloruske vlasti su više puta saopštile da se protesti u zemlji koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji, te je napomenuo da nemire organizuju Sjedinjene Države, a da im evropljani podilaze. Lukašenko je takođe izjavio da su spoljne snage, želeći da unište nezavisnu republiku, pokušale da sprovedu revoluciju u boji, koja nije uspela, iako je „izazov bez presedana bačen na državnost“.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Viktor Toločko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik...


Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je budžet za odbranu kojim se predviđaju oštrije sankcije Moskvi. Za je glasalo 316 , a protiv 113 kongresmena.

Predložena dopuna zakona o finansiranju Pentagona zahteva od Bele kuće da sankcioniše 35 ruskih građana zbog navodnih kršenja ljudskih prava - uključujući premijera, gradonačelnika Moskve, portparola Kremlja i rukovodioce...


Ankara se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne smatra ulazak Krima u sastav Rusije legitimnim, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u govoru pred Generalnom skupštinom...

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džo Bajden na sastanku u Beloj kući složili su se da će se rešavanje međunarodnih problema, uključujući i one koji se tiču...


\"Želeo bih da osudim nastavak ilegalnih američkih sankcija, posebno u humanitarnoj oblasti, i zahtevam da se ovaj organizovani zločin protiv čovečnosti zabeleži kao simbol takozvanih američkih `ljudskih prava`.\"


Ostale novosti iz rubrike »