BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Severna Koreja mora biti spremna i za dijalog i za konfrontaciju sa Vašingtonom - Kim Džong Un

RT: Severna Koreja mora biti spremna i za dijalog i za konfrontaciju sa Vašingtonom - Kim Džong Un
18.06.2021. god.

Severna Koreja mora biti spremna i za dijalog i za konfrontaciju sa Vašingtonom, rekao je predsednik Severne Koreje Kim Džong Un u svojoj prvoj direktnoj izjavi o politici prema „novonastaloj“ američkoj administraciji.


Severnokorejski lider je pružio "detaljnu analizu" administracije Džoa Bajdena tokom plenarnog sednice Centralnog komiteta Radničke stranke, izvestila je severnokorejska KCNA.


Kim je „razjasnio odgovarajuće strateško i taktičko suprotstavljanje i pravac aktivnosti koje treba održavati u odnosima sa SAD-om u narednim danima“ višim zvaničnicima stranke, deleći svoje stavove o „novonastaloj“ američkoj administraciji.

"Generalni sekretar je naglasio potrebu da se pripremimo i za dijalog i za konfrontaciju, posebno da se u potpunosti pripremimo za konfrontaciju kako bismo zaštitili dostojanstvo naše države i njene interese za nezavisni razvoj."

 

Izveštaj KCNA, međutim, nije pružio detalje o tačnim smernicama koje je predvideo Kim. Ipak, u govoru se iznosi njegova prva direktna procena odnosa između Pjongjanga i Vašingtona otkako je Džo Bajden postao predsednik.

SAD i Severna Koreja decenijama su zatvorene u neprijateljskim odnosima i izgleda da se situacija nije promenila sa novom administracijom u SAD-u. Izgleda da i Pjongjang i Vašington imaju pristup "sačekati i videti", pri čemu je Vašington izrazio nejasnu spremnost da se angažuje u „nekom obliku diplomatije“ sa Severnom Korejom.

U isto vreme, Bajden je nuklearni program Severne Koreje uvrstio među „ozbiljne pretnje“ sa kojima se suočavaju SAD, iozazivajući oštru reakciju u Pjongčangu. Severna Koreja odbacila je ovu procenu kao „nelogično“ zadiranje u njeno pravo na samoodbranu i upozorila da bi se SAD na kraju mogle naći u „veoma teškoj situaciji“.

Vašington i Pjongjang uživali su u kratkom "medenom mesecu" za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je vodio direktne razgovore sa Kimom nakon višemesečne razmene uvreda sa severnokorejskim liderom. Pregovori, međutim, na kraju nisu dali opipljive rezultate.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / KCNA / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo


Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je da će uslediti "kolektivni odgovor" na napad na izraelski tanker kod Omana, za koji Vašington krivi Teheran, dok je Iran obećao svoj...

Beograd se svoje obaveze da se uzdrži od kampanje za “odpriznavanja” nezavisnosti samoproglašenog Kosova, drži i držaće je se, ali ako obaveze budu prekršene sa druge strane, znamo šta...


"Speleolozi" vade smeće, ali vade i ljudske kosti, pa ih jednako tretirajući kao otpad, spaljuju, doduše po evropskim standardima. Na taj način kroz primenu prikrivačke krilatice: nema tela, nema...


Južnokorejski zvaničnici su saopštili da odluka o godišnjim vojnim vežbama ovog meseca sa SAD-om još nije finalizovana, te da zajedničke vežbe ne bi trebalo da povećaju tenzije, nakon snažnog...


Ostale novosti iz rubrike »