BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Čin rata? Ukrajina traži od EU da razmotri isključenje Rusije iz sistema SWIFT

RT: Čin rata? Ukrajina traži od EU da razmotri isključenje Rusije iz sistema SWIFT
22.04.2021. god.


Ukrajina je zatražila da Evropska unija razmotri mogućnost isključenja Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema transfera između banaka, predlažući da se ta mera doda novom paketu sankcija.

Moskva je ranije upozorila da će taj potez smatrati „objavom rata“. Bivši premijer Dmitrij Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, takođe je to nazvao „niskim udarcem“.


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je za Rojters da je ideju lično izneo sa kolegama iz EU. Kuleba veruje da bi se ova mera mogla koristiti za odvraćanje Moskve u slučaju eskalacije situacije na istoku Ukrajine.


„Ako Rusija odluči da pokrene novi talas svoje otvorene vojne agresije na Ukrajinu, novi krug sektorskih sankcija, uključujući, na primer, isključenje Rusije iz SWIFT-a i takve stvari, treba joj odmah nametnuti“, rekao je Kuleba.

SWIFT je međunarodni, međubankarski sistem za razmenu poruka, koji finansijske institucije koriste za brzo i sigurno slanje informacija, poput uputstava za prenos novca. Uklanjanje Rusije iz ovog sistema predloženo je kao potencijalna sankcija od 2014. godine, kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Donbasu. Ipak, čini se da se o tome nikada nije ozbiljno razmišljalo.

Isključenje Rusije iz SWIFT-a predstavljalo bi ozbiljnu eskalaciju režima sankcija. U stvari, 2018. godine, tadašnji američki specijalni predstavnik za Ukrajinu, Kurt Volker, nazvao je to „nuklearnom opcijom“.

Iako je usmereno na kažnjavanje Moskve, ukidanje pristupa SWIFT-u takođe bi imalo ozbiljne posledice po Kijev. Ukrajina svake godine zarađuje milijarde dolara od transporta ruskog gasa, a sve se plaća putem međunarodnog bankarskog mehanizma. Ova sankcija bi primorala dve strane da pronađu alternativna sredstva, koja mogu imati ozbiljne troškove.

Prema Tomu Edshedu, direktoru istraživanja u savetodavnoj firmi "Makro-dvisori", velike transakcije bi verovatno pronašle put, čak i ako bi Rusija bila odsečena od SWIFT-a.
 
Međutim, pojavile bi se komplikacije za obične građane, koji bi bili onemogućeni da koriste svoje kreditne kartice u inostranstvu i moguće imali poteškoće da kupuju robu putem interneta.
 
„Pored platnih kartica i plaćanja putem interneta, postoje hiljade dnevnih transfera između ruskih banaka i Zapada koji pokrivaju sve vrste transakcija“, rekao je on za RT, navodeći kao primer ruske kompanije koje plaćaju svoje zaposlene u inostranstvu.
 
U Moskvi, međutim, posle sedam godina pretnji, Rusija je sada u poziciji da bi gubitak pristupa SWIFT-u bio veliki, ali više ne katastrofalan udarac. Zemlja je stvorila sopstvenu alternativu, nazvanu SPFS. Iako trenutno samo radi u Rusiji, bilo je razgovora sa mnogim drugim zemljama, poput moskovskih saveznika BRIKS-a, da bi se sistem integrisao na međunarodnom nivou. Konkretno, planira se integracija SPFS-a sa CIPS-om, kineskom finansijskom mrežom.

Nije samo SWIFT taj koji sada ima rusku domaću alternativu. Moskva je 2015. godine uspostavila sistem plaćanja MIR, kada nekoliko ruskih banaka privremeno nije moglo da koristi Viza i Masterkard. MIR se sada proširio na međunarodnom nivou i sada se koristi u zemljama kao što su Jermenija i Turska.
 
Kao odgovor na Kulebinu pretnju, potpredsednik Saveta Federacije, Konstantin Kosačev optužio je Ukrajinu za stvaranje „antiruske histerije“.
 
„Evropskoj uniji nisu potrebni ukrajinski poljoprivredni proizvodi i ukrajinski radnici“, rekao je on, dodajući da je jedini izvoz koji EU zahteva od Kijeva „rusofobija“.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Chris Helgren / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je konflikt u Karabahu "rešen" i da je "beskorisno vraćati se tom pitanju".


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve...

Države EU čvrsto podržavaju Češku, ali ne žele dalju eskalaciju odnosa sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini...

  Ministri inostranih poslova 27 zemalja Evropske unije poručili su šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da predstavi nacrt prvog evropskog vojnog koncepta pod nazivom „Strateški kompas EU“, navedeno je u...


Rusija neće plaćati nikakvu odštetu zbog tvrdnji o njenoj navodnoj umešanosti u eksplozije u skladištu municije u Vrbjeticama 2014. godine. Takvi zahtevi su apsurdni, izjavio je predsednik Odbora za...


Ostale novosti iz rubrike »