BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Češki senat pozvao da se raskine ugovor o prijateljskim odnosima sa Rusijom

Češki senat pozvao da se raskine ugovor o prijateljskim odnosima sa Rusijom
22.04.2021. god.

Članovi gornjeg doma češkog parlamenta (senat) su na sednici pozvali vladu da raskine ugovor o prijateljskim odnosima i saradnji sa Rusijom, javila je češka TV.


„Senatori su u usvojenoj rezoluciji eksploziju u Vrbetici nazvali činom državnog terorizma, pozvali vladu da raskine sporazum o prijateljskim odnosima i saradnji sa Ruskom Federacijom, a takođe i da se smanji broj osoblja ruske ambasade u Pragu na jednu. 67 od 72 prisutna senatora na sastanku glasalo je za rezoluciju“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Članovi senata takođe su preporučili da vlada razgovara o incidentu u Vrbetici na nivou SB UN-a, kao i u telima NATO-a i EU, te da zatraži od država članica ovih organizacija podršku i pomoć.

Senatori su podržali odluku o proterivanju 18 ruskih diplomata iz Praga i osudili recipročne mere Ruske Federacije u vidu proterivanja 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi.

Pored toga, senatori su zatražili da vlade da zahteva od Ruske Federacije da nadoknadi pričinjenu štetu i pojedincima usljed eksplozija u Vrbetici.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je konflikt u Karabahu "rešen" i da je "beskorisno vraćati se tom pitanju".


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve...

Države EU čvrsto podržavaju Češku, ali ne žele dalju eskalaciju odnosa sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini...

  Ministri inostranih poslova 27 zemalja Evropske unije poručili su šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da predstavi nacrt prvog evropskog vojnog koncepta pod nazivom „Strateški kompas EU“, navedeno je u...


Rusija neće plaćati nikakvu odštetu zbog tvrdnji o njenoj navodnoj umešanosti u eksplozije u skladištu municije u Vrbjeticama 2014. godine. Takvi zahtevi su apsurdni, izjavio je predsednik Odbora za...


Ostale novosti iz rubrike »