BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vašington saopštio o spremnosti da brani Japan nuklearnim oružjem

Vašington saopštio o spremnosti da brani Japan nuklearnim oružjem
17.04.2021. god.

Sjedinjene Američke Države potvrdile su svoju odlučnost da brane Japan nuklearnim oružjem prema Ugovoru o međusobnoj saradnji i sigurnosnim garancijama iz 1960. godine, navodi se u saopštenju Bele kuće nakon razgovora lidera dveju zemalja.


Ovaj dokument je zakonska osnova za savezništvo Japana i Sjedinjenih Država. Sporazum posebno predviđa upotrebu oružja za masovno uništavanje od strane Vašingtona.


U saopštenju se takođe dodaje da su američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Jošihide Suga za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Prema japanskoj agenciji Kjodo, direktno pominjanje Tajvana u zajedničkoj izjavi lidera dve zemlje pojavilo se prvi put posle 52 godine. Poslednji put takva formulacija korišćena je u dokumentu nakon pregovora između japanskog premijera Jisaku Satoa i američkog predsednika Ričarda Niksona 1969. godine.

Lideri dve zemlje takođe su izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije sa ljudskim pravima u Hongkongu i kineskoj autonomnoj oblasti Ksiđiajng Ujgur.

Pored toga, političari su potvrdili da se peti član Ugovora o međusobnoj saradnji i bezbednosnim garancijama odnosi na ostrva Senkaku, na koje pretenduje Kina.

Bajden i Suga, između ostalog, usprotivili su se „bilo kojoj jednostranoj akciji usmerenoj na promenu statusa kvo u Istočnokineskom moru“. Ponovo su se usprotivili kineskim "nezakonitim zahtevima i postupcima" u Južnom kineskom moru. Prema liderima dve države, situacija u Južnom kineskom moru trebalo bi da se reguliše u skladu sa međunarodnim pravom, a slobodu plovidbe treba garantovati u okviru postojeće konvencije UN-a.

U izjavi, Bajden i Suga su takođe potvrdili posvećenost potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje. Pozvali su Severnu Koreju da ispuni svoje obaveze prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Foto : (U.S. Air Force / Staff Sgt. Melanie Bulow-Gonterm/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

\"Ne možemo prihvatiti kada se krši međunarodno pravo\"


Pokret Hamas ne isključuje opšti oružani ustanak na palestinskim teritorijama Zapadne obale, rekao je Favzi Barhum, portparol pokreta za RIA Novosti. Prema njegovim rečima, pita


Objava austrijskog kancelara dobila je različit odgovore na internetu. Dok su neki, uključujući sina izraelskog premijera, pozdravili austrijsku osudu palestinskog „terorizma“, drugi su oštro kritikovali Kurcevu objavu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je ruski spisak neprijateljskih zemalja još jedan korak ka eskalaciji.


Predstojeći susret američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova predstavlja pokušaj da se bilateralni odnosi Moskve i Vašingtona izvedu na stabilniji i predvidiviji put, izjavio...


Ostale novosti iz rubrike »