BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva održala hitne razgovore sa SAD zbog sukoba u Donbasu, dok Ukrajina navodi da će vežbe NATO-a obučiti vojsku za rat sa Rusijom

RT: Moskva održala hitne razgovore sa SAD zbog sukoba u Donbasu, dok Ukrajina navodi da će vežbe NATO-a obučiti vojsku za rat sa Rusijom
06.04.2021. god.

Usred straha od pogoršanja sukoba na istoku Ukrajine, ruske i američke diplomate održale su nepredviđene bilateralne pregovore u pokušaju da spreče sveopšti sukob, za koji je Moskva upozorila da bi mogao da predstavlja katastrofu za region.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je novinarima da smo „imali kontakt sa američkom administracijom u vezi sa situacijom na Donbasu i iscrpno smo objasnili njihovoj strani šta se događa“. Dodao je da zapadnu retoriku o Ukrajini pogađa sve ratoborniji ton i da „Vašington treba da bude zabrinut za posledice ove koordinisane politike“.

Dan ranije, portparol američkog stejt departmenta Ned Prajs upozorio je na izveštaje o kretanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, za koje su neki u Kijevu ustvrdili da su preteča invazije. Dodao je da je Vašington „otvoren za angažovanje sa Moskvom“ radi sprečavanja krize i uputio „poziv Rusiji da se uzdrži od eskalacionih akcija“.

Kremlj je negirao da su pokreti trupa u zapadnoj Rusiji priprema za rat, a sekretar za štampu Dmitrij Peskov rekao je da se vojska zemlje „kreće u Rusiji u bilo kom smeru koji smatra neophodnim da bi se osigurala bezbednost naše zemlje“. Dodao je da su razmeštanja u kontekstu „povećane aktivnosti oružanih snaga zemalja NATO-a i pojedinačnih zemalja“.

Tokom vikenda, ukrajinski predstavnik u pregovorima o budućnosti Donbasa rekao je da se vojni blok pod vođstvom SAD-a priprema za potencijalni sukob sa Rusijom. „Počela je velika vežba NATO-a pod nazivom `Branilac Evrope 2021`“, rekao je Aleksej Arestovič, dodajući da „ovo u osnovi znači odbrana Evrope“. Izaslanik je rekao da će se vežbe fokusirati na područja „od voda Baltika do Crnog mora, otvoreno rečeno, oružane konfrontacije sa Rusijom“.

Kao deo ratnih igara, očekuje se da će Evropa videti najveće razmeštanje američkih snaga od početka 21. veka. Učestvovaće oko 20.000 američkih vojnika, zajedno sa kontingentom od 17.000 pripadnika država članica NATO-a i nečlanica poput Ukrajine.

NATO je saopštio da vežbe „pružaju priliku za promociju prednosti NATO partnerstava u povećanju bezbednosti i stabilnosti“. U zvaničnom saopštenju za prošlogodišnju vežbu manjih razmera navedeno je da će ojačati „spremnost i sposobnost Saveza da se rasporedi i odlučno odgovori na bilo kog protivnika u multinacionalnom sukobu velikih razmera, visokog intenziteta ... izvršavajući velike kopnene operacije protiv protivnika u Evropi“.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Natalia Seliverstova / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je konflikt u Karabahu "rešen" i da je "beskorisno vraćati se tom pitanju".


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve...

Države EU čvrsto podržavaju Češku, ali ne žele dalju eskalaciju odnosa sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini...

  Ministri inostranih poslova 27 zemalja Evropske unije poručili su šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da predstavi nacrt prvog evropskog vojnog koncepta pod nazivom „Strateški kompas EU“, navedeno je u...


Rusija neće plaćati nikakvu odštetu zbog tvrdnji o njenoj navodnoj umešanosti u eksplozije u skladištu municije u Vrbjeticama 2014. godine. Takvi zahtevi su apsurdni, izjavio je predsednik Odbora za...


Ostale novosti iz rubrike »