BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kineski ministar spoljnih poslova pozdravlja zajedničke napore Pekinga i Moskve u borbi protiv „političkog virusa“ i osiguravanju globalne stabilnosti

RT: Kineski ministar spoljnih poslova pozdravlja zajedničke napore Pekinga i Moskve u borbi protiv „političkog virusa“ i osiguravanju globalne stabilnosti
07.03.2021. god.


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pozdravio je saradnju Pekinga i Moskve kao ključnu ulogu u održavanju međunarodne stabilnosti, dodajući da su dve države započele novo poglavlje u bilateralnim odnosima.

Govoreći na konferenciji za novinare, Ji je naveo da se ove godine obeležava 20. godišnjica Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji između Kine i Rusije i da će ovaj sporazum biti obnovljen i ojačan kako jača partnerstvo Moskve i Pekinga.


„To je prekretnica u kinesko-ruskim odnosima i što je još važnije novo polazište za nas“, rekao je o godišnjici sporazuma. Pohvalio je odgovor obe zemlje na krizu sa koronavirusom, i dodao da su njih dve takođe zajedno radile na borbi protiv „političkog virusa“ koji je zahvatio ceo svet.


„Što je svet nestabilniji, to je veća potreba za unapređenjem kinesko-ruske saradnje“, rekao je Vang. Saveznici će i dalje podržavati jedni druge u zaštiti „osnovnih interesa“ i nacionalnog suvereniteta, istovremeno se suprotstavljajući „revolucijama u boji“.

Kineski diplomata takođe je istakao rastuće ekonomske veze dve države, posebno ukazujući na proširenje saradnje kroz Inicijativu jedan pojas jedan put i Evroazijsku ekonomsku uniju.


Ji se istovremeno osvrnuo na „nerazumni“ i restriktivni pristup Vašingtona saradnji dveju zemalja.

Potom je optužio Sjedinjene Američke Države da koriste svoja tumačenja demokratije i ljudskih prava kao izgovor za mešanje u poslove drugih zemalja, upozorivši da će takva strategija dovesti do veće globalne nestabilnosti.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Kim Kyung-Hoon / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ne očekuje se da će se tekuća neprijateljstva između Izraela i palestinskih militanata u Gazi okončati uskoro, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, dodajući da će "trebati vremena" da...


Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.

Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.


Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...

Američki predsednik razgovarao je sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom izraelsko-palestinskog sukoba koji je u toku.


Evropska unija smatra neosnovanim optužbe Rusije da su pojedine države neprijateljske prema njoj i poziva Moskvu da revidira odluku o stavljanju na taj spisak Češku i SAD, saopštio je...


Ostale novosti iz rubrike »