BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Putinov predlog nije opcija": Bela kuća odbacila ruski poziv za produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

RT: „Putinov predlog nije opcija
17.10.2020. god.


Vašington je odbio ponudu predsednika Vladimira Putina da se produži novi START, poslednji preostali ugovor o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije, na godinu dana bez ikakvih preduslova.


„Današnji odgovor predsednika Putina o produženju Sporazuma START 3 bez zamrzavanja nuklearnih bojevih glava nije opcija“, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, odgovarajući na ponudu Moskve, dodajući da se Vašington nada da će Rusija „preispitati svoju poziciju pre nego što nastupi skupa trku u naoružanju. "


Inače, Putin je upozoravao na potencijalnu trku u naoružanju dok je proširio svoju ponudu na SAD. Neuspeh da se produži ključni sporazum o smanjenju naoružanja, službeno poznat kao Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja, ostavio bi svet "bez ikakvih instrumenata za zaustavljanje trke u naoružanju", rekao je ruski predsednik nacionalnom savetu bezbednosti ranije u petak.

Posle jednostranog povlačenja SAD-a iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prošle godine, novi sporazum START 2010. ostaje jedini aktivni ugovor o kontroli naoružanja između dve nuklearne sile. Ugovor treba da istekne u februaru 2021. godine, a pregovori o njegovom produženju do sada su bili u ćorsokaku.

Dogovor ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje bi SAD i Rusija mogle da poseduju na 1.550. Takođe se određuje da svaka strana ne sme imati više od 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, tako i u podmornicama i na bombardereima. Ukupan broj strateških nuklearnih lansera vozila ne sme biti veći od 800.

Putinova ponuda u petak bio je najnoviji pokušaj Moskve da se izađe iz ćorsokaka u pregovorima o produženju ugovora. „Imam predlog - da se postojeći sporazum produži bez ikakvih preduslova za najmanje godinu dana kako bi mogli da se vode značajni pregovori o svim parametrima problema“, rekao je on.

Ruski predsednik je priznao da bi bilo „krajnje tužno“ kad bi sporazum prestao da postoji, a da ga ne zameni drugi „osnovni dokument“. Takođe je pohvalio novi ugovor START, jer je oko jedne decenije uspešno stavio uzde na trku u naoružanju.

Moskva je više puta pozvala SAD da produže sporazum bez ikakvih preduslova. Rusija je takođe saopštila da je spremna da razgovara o uključivanju svog najnovijeg najsavremenijeg oružja u ugovor, kao deo produženja.

„Shvatamo da smo razvili nove sisteme naoružanja koje američka strana bar za sada ne poseduje. Ipak, otvoreni smo i za razgovor o ovom pitanju“, rekao je Putin. Ranije je slične izjave dao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je ruska vojska spremna da smatra nuklearno sposobnim hipersonični sistem "Avangard" i novu interkontinentalnu balističku raketu ""Sarmat", te da budu potencijalno predmet novog sporazuma START.

SAD nisu bile voljne da produže sporazum bez niza preduslova, za koje se čini da su neki izvan dosega Moskve. Zahtevi koje je Vašington izneo tokom raznih rundi pregovora sa Rusijom uključivali su uvlačenje Kine u dogovor - nečemu čemu se Peking odlučno protivi. SAD su takođe insistirale na tome da Velika Britanija i Francuska - američki saveznici u NATO-u - moraju biti van dogovora, kao i NATO nuklearni arsenal u Evropi. Međutim, rusko taktičko nuklearno oružje predloženo je da bude predmet dogovora.

Moskva nikada nije pristala ni na jedan od ovih preduslova, ali to nije sprečilo američkog pregovarača Maršala Bilingslija da izjavi da su strane postigle „načelni sporazum“ ranije ove nedelje, istovremeno iznoseći još jedan zahtev.

„Zapravo smo voljni da produžimo novi ugovor START na neki vremenski period, pod uslovom da oni [Rusija] zauzvrat pristanu na ograničenje - zamrzavanje - svog nuklearnog arsenala“, rekao je Bilingsli, nazivajući Moskvu „serijskim prekršiocem ugovora“.

Ponudu, bez ikakvih značajnih uzajamnih ustupaka na američkoj strani, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije brzo je odbacilo, nazvavši je neprihvatljivom.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © US Air Force/Senior Airman Ian Dudley/Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je srbskom narodu koji živi u Crnoj Gori da će Srbija u uvek biti uz njih i da drže glavu gore, kao i da će...

Severna Koreja mora biti spremna i za dijalog i za konfrontaciju sa Vašingtonom, rekao je predsednik Severne Koreje Kim Džong Un u svojoj prvoj direktnoj izjavi o politici prema...


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandra Gruška, sa kojim se saglasio da je svaka poseta ruskih zvaničnika potvrda visokog stepena...

Bela kuća smatra da je sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi omogućio da se otvori put ka mogućem poboljšanju odnosa Moskve i Vašingtona,...


  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško nalazi se u poseti Republici Srbiji. On će se danas sastati sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem.


Ostale novosti iz rubrike »