BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin potpisao sporazum o Mesečevoj stanici sa Kinom

Putin potpisao sporazum o Mesečevoj stanici sa Kinom
12.06.2024. god.
Sporazum sa Pekingom ima za cilj da konsoliduje vodeću ulogu Rusije u istraživanju svemira, saopštila je Moskva


Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji međuvladinog sporazuma između Rusije i Kine o saradnji u izgradnji Međunarodne naučne lunarne stanice (MNLS).


Dokument, u kojem predsednik Putin potvrđuje sporazum koji su Moskva i Peking prvi dogovorili 2022. godine, objavljen je u sredu na ruskom zvaničnom portalu za pravne informacije.

Zakon o ratifikaciji prošlog meseca prošao je donji dom ruskog parlamenta, Državnu dumu, a prošle nedelje ga je odobrio i gornji dom.

Sporazum o saradnji na stanici na Mesecu „odgovara interesima Rusije jer će doprineti jačanju strateškog partnerstva Rusije sa Kinom“ i obezbediće „učvršćivanje vodeće uloge Rusije u istraživanju svemira, uključujući istraživanje i korišćenje Meseca“, navodi se u obrazloženju zakona.

Zajednički rad sa Pekingom će takođe povećati efikasnost istraživanja sprovedenog u ILRS-u, i ublažiće potencijalne tehničke i finansijske rizike povezane sa istraživanjem i korišćenjem Meseca, kao i olakšati obuku naučnika i drugog osoblja za budući svemir projekta, dodaje se.

ILRS razvijaju ruska svemirska agencija Roskosmos i kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA). Ali, prema Moskvi i Pekingu, projekat, koji ima za cilj da „promoviše istraživanje i korišćenje svemira čovečanstva u miroljubive svrhe“, ostaje otvoren za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere. Njoj se već pridružilo još devet nacija, uključujući Srbiju, Južnu Afriku, Egipat i Pakistan.

Planirano je da se svemirski objekat sastoji od stanice na lunarnoj orbiti i mesečeve baze na površini. Podržaće ga nekoliko pametnih mobilnih rovera i skačući robot, saopštili su ranije CNSA i Roscosmos.

Prema mapi puta koju je dala ruska svemirska agencija, očekuje se da će MNLS postati operativan do 2035. Sa projektom podeljenim u nekoliko faza, Rusija i Kina planiraju da odaberu lokaciju za mesečevu bazu do 2025. godine, uz napore izgradnje između 2026. i 2035. godine.
 
Kada bude spremna, stanica će proučavati topografiju Meseca, geologiju, kao i unutrašnju strukturu Meseca, dok će takođe podržavati dalja istraživanja svemira u budućnosti, uključujući misije sa ljudskom posadom na Mesec.


Izvor: RT (F)


  • Izvor
  • Tanjug
  • Kompjuterski generisana slika planirane Međunarodne lunarne istraživačke stanice (ILRS). © CNSA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zapadni modeli veštačke inteligencije često pružaju „pristrasne“ informacije čak i ako nisu programirani da to rade, tvrdi Marija Zaharova


Na Morskoj olimpijadi, koju je i ove godine organizovao Fakultet morskog i rečnog transporta iz Sankt Peterburga učestvovalo je 48 fakulteta i škola iz Rusije, jedna škola iz...

U oblasti korporativne ishrane, aplikacija Ordera pretstavlja inovativno rješenje u zadovoljavanju potreba zaposlenih. Sa modulima kao što su Topli obrok, Ketering, Restorani, Onlajn Šop, Ordera nudi velike mogućnosti za...


Međutim, kosmička pitanja i napori da se neutrališu pretnje koje se mogu pojaviti u svemirskoj sferi treba stalno da budu u centru pažnje vlade, istakao je ruski predsednik.

Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...


Agencija ne želi da „druga pitanja“ ometaju orbitalno partnerstvo


Ostale novosti iz rubrike »