BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će se boriti protiv „digitalnog neokolonijalizma“ – Ministarstvo spoljnih poslova

RT: Rusija će se boriti protiv „digitalnog neokolonijalizma“ – Ministarstvo spoljnih poslova
06.06.2024. god.
Zapadni modeli veštačke inteligencije često pružaju „pristrasne“ informacije čak i ako nisu programirani da to rade, tvrdi Marija Zaharova

 

Rusija namerava da razvije svoje domaće sposobnosti veštačke inteligencije kako bi osporila zapadnu tehnološku dominaciju i zaštitila svoje građane od ispiranja mozga, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


U video obraćanju moskovskoj konferenciji o budućoj ulozi veštačke inteligencije u društvu, objavljenoj u sredu, Zaharova je istakla da se promena geopolitičkog pejzaža od unipolarnog ka multipolarnom svetu poklopila sa tehnološkom revolucijom.

Procvat veštačke inteligencije imao je dubok uticaj na čovečanstvo u svim sferama, uključujući međunarodnu političku agendu, jer može „promeniti percepciju stvarnosti“, rekla je ona.

Zaharova je tvrdila da Rusija mora imati sopstveni nacionalni potencijal veštačke inteligencije, inače će „modeli podignuti na zapadnim sirovim podacima, čak i bez spoljnog mešanja, funkcionisati u semantičkoj i ideološkoj paradigmi koja nam je strana“.

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova, takvi sistemi veštačke inteligencije mogu da pruže „pristrasne” informacije, čak i ako nisu posebno programirani za to, a da se situacija još više pogoršava ako su kreirani sa zlonamernom namerom.

Zaharova je tvrdila da dajući prioritet digitalnoj sferi, Zapad „pokušava da izgradi neokolonijalnu hijerarhiju upravljanja najnovijom tehnologijom“ u pokušaju da postane glavni korisnik revolucije visoke tehnologije.

Rusija, naglasila je ona, namerava da odbije pokušaje „cementiranja digitalnog neokolonijalizma“ i da promoviše sopstvene inicijative u domenu veštačke inteligencije na različitim međunarodnim platformama.

„Smatramo da sve zemlje, bez izuzetka i na ravnopravnoj i pravednoj osnovi, treba da imaju nesmetan pristup takvim tehnologijama i mogućnostima, koje mogu postati snažan pokretač održivog ekonomskog razvoja.“

U decembru je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da, s obzirom na nezaustavljivu prirodu razvoja veštačke inteligencije, treba ga usmeriti u pravom smeru. Takođe je izneo ambicije Rusije da postane globalni lider u ovoj oblasti, a u februaru je odobrio Nacionalnu strategiju za razvoj veštačke inteligencije, koja će trajati do 2030. godine.

Ruski predsednik je takođe izjavio da su različite države uključene u „intenzivnu konkurenciju“ u sferi veštačke inteligencije i da će rezultati ove borbe odrediti da li će Rusija ostati potpuno suverena i bezbedna država.
 
 
 

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Izvor: RT (ž)  • Izvor
  • Tanjug
  • © Sputnik / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sporazum sa Pekingom ima za cilj da konsoliduje vodeću ulogu Rusije u istraživanju svemira, saopštila je Moskva


Na Morskoj olimpijadi, koju je i ove godine organizovao Fakultet morskog i rečnog transporta iz Sankt Peterburga učestvovalo je 48 fakulteta i škola iz Rusije, jedna škola iz...

U oblasti korporativne ishrane, aplikacija Ordera pretstavlja inovativno rješenje u zadovoljavanju potreba zaposlenih. Sa modulima kao što su Topli obrok, Ketering, Restorani, Onlajn Šop, Ordera nudi velike mogućnosti za...


Međutim, kosmička pitanja i napori da se neutrališu pretnje koje se mogu pojaviti u svemirskoj sferi treba stalno da budu u centru pažnje vlade, istakao je ruski predsednik.

Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...


Agencija ne želi da „druga pitanja“ ometaju orbitalno partnerstvo


Ostale novosti iz rubrike »