BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Vašington još od 1950-ih drži jasan kurs korišćenja kosmosa u vojne svrhe

Moskva: Vašington još od 1950-ih drži jasan kurs korišćenja kosmosa u vojne svrhe
18.11.2021. god.

Moskva žali zbog reakcije SAD na rusko testiranje protivsatelitskog sistema, posebno zato što Vašington sam stvara rizike u kosmosu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ona je istakla da je Rusija testirala i uspešno uništila neoperativni satelit "Celina D" u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, posebno Ugovorom o kosmosu iz 1967. godine. Zaharova je dodala da akcije Rusije „nisu bile usmerene ni protiv koga i, uzimajući u obzir vreme testiranja i parametre orbite, nastali fragmenti nisu predstavljale, i nikome nisu stvorile nikakvu pretnju“.


„Sa žaljenjem smo gledali sve što se dešavalo u Sjedinjenim Državama i podsećali naše američke partnere da Vašington, i to ne sada, već od 1950-ih drži jasan kurs korišćenja kosmosa u vojne svrhe", rekla je Zaharova za Jutjub kanal „Solovljev lajv“.

„Optužbe su, po svemu sudeći, iznete da bi se sačuvala mogućnost pritiska na našu zemlju, i mi ćemo ih naravno opovrgavati. To nam nije strano“, dodala je ona.
 



Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je Rusija izvela uspešno testiranje protivsatelitskog sistema, tokom kojeg je uništen neispravni satelit "Celina D". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da fragmenti starog satelita koji su nastali tokom testiranja antisatelitskog sistema ne predstavljaju nikakvu pretnju za kosmičke aktivnosti, te potvrdio uspešno testiranje sistema.




  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AO Rossiйskie kosmičeskie sistemы/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Međutim, kosmička pitanja i napori da se neutrališu pretnje koje se mogu pojaviti u svemirskoj sferi treba stalno da budu u centru pažnje vlade, istakao je ruski predsednik.


Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...

Agencija ne želi da „druga pitanja“ ometaju orbitalno partnerstvo


Oleg Kononenko je sada proveo više vremena nego bilo ko drugi u orbiti

Vodonik je postao ključna reč u razgovorima o budućnosti transporta i smanjenju emisije štetnih gasova. Vozila na vodonik predstavljaju jedan od najvažnijih koraka ka održivoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti...


Međunarodna svemirska stanica (ISS) predstavlja jedno od najvećih dostignuća ljudske tehnologije i saradnje na međunarodnom nivou. Ova laboratorija u orbiti Zemlje, smeštena u svemiru već više od dve decenije,...


Ostale novosti iz rubrike »