BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija pozvala sve zemlje da se obavežu da neće stvarati, testirati ili postavljati kosmičko oružje

Rusija pozvala sve zemlje da se obavežu da neće stvarati, testirati ili postavljati kosmičko oružje
15.10.2021. god.

Rusija je pozvala sve zemlje UN-a da se obavežu da neće koristiti kosmičke objekte za uništavanje bilo kakvih ciljeva na Zemlji, u vazduhu i kosmosu, rekao je Konstantin Voroncov, zamenik šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine UN-a, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Moskva poziva države članice UN da preuzmu obaveze u bilo kom obliku koji im odgovara.

Posebno se predlaže da se „ne koriste kosmički objekti kao sredstvo za uništavanje bilo kakvih ciljeva na Zemlji, u vazduhu i kosmosu“, „da se ne uništavaju, oštećuju, ne ometa normalno funkcionisanje i ne menja putanja kosmičkih objekata drugih država“.

Osim toga, Moskva poziva zemlje UN-a da se obavežu „da neće stvarati, testirati ili postavljati kosmičko oružje bilo koje vrste za izvođenje bilo kakvih misija, uključujući i protivraketnu odbranu, kao i protivsatelitsko oružje, da ga neće koristiti protiv ciljeva na Zemlji ili u vazduhu, kao i da će uništiti postojeće takve sisteme“.

Ruska Federacija takođe predlaže obavezu „da se ne testiraju i ne koriste kosmičke letelice sa posadom u vojne svrhe, uključujući i one protiv satelita“.

Kako je primetio Voroncov, Moskva takođe poziva da se zemlje obavežu „da neće pružati pomoć i da neće podsticati druge države, grupe država, međunarodne, međuvladine, kao ni bilo koje nevladine organizacije, uključujući nevladina pravna lica, osnovana, registrovana ili locirana na teritoriji pod njihovom jurisdikcijom i/ili kontrolom, da učestvuju u gore navedenim aktivnostima“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Maйšev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je zemlje da se pripreme za novu varijantu koronavirusa "omikron", pozivajući ih da pojačaju vakcinaciju za ugrožene grupe. SZO


Odluku o početku stvaranja ruske orbitalne stanice doneće predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je novinarima generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. „Vlada bi, na osn

Raketa "Sojuz 2.1b" sa teretnom kosmičkom letelicom "Progres M-UM", koja će na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) dostaviti modul "Pričal", lansirana je sa


Moskva žali zbog reakcije SAD na rusko testiranje protivsatelitskog sistema, posebno zato što Vašington sam stvara rizike u kosmosu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rok za prijave na konkurs NIS-a do 21. novembra


Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo da je izvršilo raketni test prilikom kojeg je pogođen i uništen stari, neispravan satelit, dan nakon što je američki Stejt department optužio Moskvu da...


Ostale novosti iz rubrike »