BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poznata ruska glumica će snimiti prvi film u kosmosu

RT: Poznata ruska glumica će snimiti prvi film u kosmosu
06.10.2021. god.

Kosmička letelica sa ruskom glumicom Julijom Peresild stigla je do Međunarodne kosmičke stanice (MKS). Neki gledaoci direktnog prenosa bili su iznenađeni jer je aktivno učestvovala u manevru ručnog pristajanja.

Takođe, poznati filmski stvaralac Klim Šipenko pridružio se profesionalnom kosmonautu Antonu Škaplerovu na brodu "Sojuz MS 19", koji je u utorak ujutru poleteo sa kosmodroma Bajkonur. Kasnije tokom dana kosmički brod nije uspeo da pristane sa MKS u automatskom režimu, pa je pristajanje prekinuto, a Škaplerov je potom uspešno sproveo proceduru ručno.Na veliko iznenađenje mnogih, Peresild je aktivno učestvovala u tom procesu. Direktan prenos ruske kosmičke agencije "Roskosmos" uključivao je i komunikaciju posade, u kojoj se glumica mogla čuti kako potvrđuje komande komandanta i daje mu povratne informacije. Peresild nije istraživač kosmosa i njena obuka pre putovanja bila je donekle ograničena, u poređenju sa onim što se obično prolazi pre nego što kosmonauti sednu u kosmički brod.


"Da, radi", potvrdio je kosmonaut Mark Serov, koji je komentarisao tekuću misiju iz studija "Roskosmosa".

„Kontrolna tabla kosmičkog broda `Sojuz MS` ima neke komande do kojih komandant ne može doći sa svog sedišta“, objasnio je on.

Njegov kolega, dopisnik "Roskosmosa" Nikolaj Vdovin, primetio je kako se misija pokazala istorijskom na više načina.

„U orbiti je jedna žena, Ruskinja, koja učestvuje u pristajanju uprkos tome što nije profesionalac (kosmonaut). Pretpostavljam da se ona može smatrati diletantom koja se pretvorila u profesionalnog kosmonauta“, rekao je Vdovin.

"Pa, ovo je mesto za vas", dodao je Vdovin.

Ukupno su bile četiri žene profesionalna kosmonauta: Valentina Terješkova i Svetlana Savickaja u SSSR-u i Elena Kondakova i Elena Serova u savremenoj Rusiji. Letele su na šest misija. 

Peresild i Šipenko bi trebalo da postanu prva ekipa koja će snimati film na niskoj Zemljinoj orbiti. Film u kojem Peresild glumi nosi naslov „Izazov“. Njen lik je doktor, koji mora da ode u kosmos i izvede operaciju srca u nultoj gravitaciji da bi spasio život kosmonautu.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Julija Peresild, foto: ©Sasha Gusov / vyzov.roscosmos.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je zemlje da se pripreme za novu varijantu koronavirusa "omikron", pozivajući ih da pojačaju vakcinaciju za ugrožene grupe. SZO


Odluku o početku stvaranja ruske orbitalne stanice doneće predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je novinarima generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. „Vlada bi, na osn

Raketa "Sojuz 2.1b" sa teretnom kosmičkom letelicom "Progres M-UM", koja će na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) dostaviti modul "Pričal", lansirana je sa


Moskva žali zbog reakcije SAD na rusko testiranje protivsatelitskog sistema, posebno zato što Vašington sam stvara rizike u kosmosu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rok za prijave na konkurs NIS-a do 21. novembra


Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo da je izvršilo raketni test prilikom kojeg je pogođen i uništen stari, neispravan satelit, dan nakon što je američki Stejt department optužio Moskvu da...


Ostale novosti iz rubrike »