BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

London: Aktivnosti Rusije i Kine u kosmosu opasne

London: Aktivnosti Rusije i Kine u kosmosu opasne
30.07.2021. god.

Komandant britanskog vazduhoplovstva Majkl Vigston smatra da su kosmičke aktivnosti Rusije i Kine "opasne".


Prema njegovim rečima, Moskva i Peking redovno postavljaju satelite u orbite u "neposrednoj blizini" drugih, te da takođe "prikupljaju obaveštajne podatke".

Vigston je naglasio da Kina razvija anti-satelitske tehnologije, uključujući "lasersko zaslepljujuće oružje" i mehanizme za "namerno ometanje komunikacija". Ruski sateliti, zauzvrat, "imaju karakteristike naoružanja i ugrožavaju bezbednost", dodao je on.

Osim toga, on je upozorio na rizik od sukoba u kosmosu u budućnosti.

"Ne sumnjam da se oni mogu tamo preseliti vrlo brzo. Ako ne razmislimo i ne pripremimo se za to sada, nećemo biti spremni u pravo vreme", zaključio je Vigston.

Ranije je šef britanskog kosmičkog programa Harvej Smit, prateći američku komandu, optužio Rusiju za izvođenje novog testa protivsatelitskog naoružanja i izrazio zabrinutost u tom pogledu.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da Vašington na taj način pokušava da opravda svoje planove za raspoređivanje naoružanja u kosmosu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.

Letna ispitivanja prvog ruskog satelita "Arktika M" za praćenje klime arktičkog regiona su završena, kosmička letelica je puštena u rad, navodi se u saošptenju "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.


Osluškujući potrebe mladih generacija, kompanija NIS će drugi put ove godine realizovati program „NIS Calling“ u okviru kog studenti odabranih fakulteta mogu steći praksu iz različitih oblasti poslovanja naftne...


Ostale novosti iz rubrike »