BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu
21.07.2021. god.

Rusija je lansirala raketu sa višenamenskim laboratorijskim modulom, koja bi trebalo da stigne na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) sledeće nedelje. Nazvan „Nauka“, biće prikačen za MKS i postaće glavni ruski naučni segment.

Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma Bajkonur, a modul je u nebo ponela raketa "Proton M". Manje od deset minuta nakon poletanja, "Proton M" se odvojio od modula i izbacio u orbitu. Prema planu na ruski sefment MKS-a treba da pristane 29. jula.


"Nauka", koja će se koristiti za eksperimente, takođe može da generiše kiseonik za šest osoba, kao i da regeneriše vodu iz urina. 

Na modul je priključena takozvana evropska robotska ruka (ERA) koja može pomoći u instaliranju i zameni komponenti MKS-a bez potrebe za izlaskom u otvoreni kosmos.


"Modul `Nauka` će se nalaziti ispod servisnog modula `Zvezda` i namenjen je za primenu ruskog programa naučnih i primenjenih istraživanja i eksperimenata“, navodi se u saopštenju "Roskosmosa".

Modul je napravljen od nerđajućeg čelika, legure aluminijuma i kevlara. "Nauka" će takođe zameniti modul "Pirs", koji je lansiran 2001. godine. Pirs će se od MKS-a odvojiti u petak, a kosmička letelica "Progres" će ga odvesti da potone u Tihi okean.

Ranije ove godine, šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin otkrio je da će se Moskva povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice 2025. godine i stvoriti svoju kosmičku stanicu ako SAD nastave da uvode sankcije protiv ruskog kosmičkog sektora. Predsednik Vladimir Putin već je potpisao projekat za orbitalnu stanicu samo za Rusiju, koja bi se sastojala od tri do sedam modula.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.

Letna ispitivanja prvog ruskog satelita "Arktika M" za praćenje klime arktičkog regiona su završena, kosmička letelica je puštena u rad, navodi se u saošptenju "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.


Osluškujući potrebe mladih generacija, kompanija NIS će drugi put ove godine realizovati program „NIS Calling“ u okviru kog studenti odabranih fakulteta mogu steći praksu iz različitih oblasti poslovanja naftne...


Ostale novosti iz rubrike »