BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin: Rusija će nastaviti da unapređuje program međunarodne saradnje u kosmičkoj sferi

Putin: Rusija će nastaviti da unapređuje program međunarodne saradnje u kosmičkoj sferi
13.04.2021. god.

Rusija će uvek biti ponosna što je postala pionirska zemlja u istraživanju kosmosa, rekao je predsednik Vladimir Putin.

„Uvek ćemo biti ponosni što je naša zemlja otvorila put u univerzum, a naš sunarodnik postao pionir na ovom velikom putu“, rekao je Putin na sastanku o razvoju kosmičke industrije putem videokonferencije.

Primetio je da je letom prvog čoveka u kosmos započela nova era - „kosmička era, era istraživanja kosmosa“.

Rusija će nastaviti da unapređuje program međunarodne saradnje u kosmičkoj sferi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nastavićemo sa razvojem međunarodnih programa i spremni smo da učestvujemo sa našim partnerima u zajedničkom radu u kosmosu. Potrebno je i iskoristiti našu prednost za jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, povećati tempo naučnog, tehnološkog i ekonomskog razvoja zemlje“, rekao je predsednik Rusije na sastanku posvećenom razvoju kosmičke industrije.

On je naveo da Rusija mora da dostojno održi status jedne od vodećih nuklearnih i kosmičkih država u 21. veku, jer je kosmička industrija direktno povezana sa odbranom. Putin je podsetio, da su u januaru 2020. godine bile utvrđene Osnove državne politike u oblasti kosmičke aktivnosti do 2030. godine i za dalji period. Ovaj dokument je, prema rečima predsednika, smernica za sprovođenje velikih zadataka u istraživanju kosmosa za naredne godine i decenije.


„Kako bismo postigli svoje ambiciozne ciljeve, potreban nam je integrisani, dugoročni pristup koji u potpunosti uzima u obzir naše prioritete u svemirskom sektoru i biće potpomognut odgovarajućim resursima. Da bi to učinila, vlada bi trebalo da pripremi i odobri dokument koji sadrži konkretne mere za postizanje prioriteta navedenih u okviru državne politike za svemirske aktivnosti“, rekao je predsednik.


Prema rečima predsednika, neki prioriteti i rokovi realizacije zadataka u kosmičkoj sferi se mogu korigovati usled dinamičkih promena situacije u Rusiji i svetu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Maйšev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija NIS i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.  Memorandumom o saradnji pre


Kineska letelica "Zurong" sletela je na Mars u planiranoj zoni u prvoj misiji Kine na Crvenu planetu, 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović,  gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekr


Članovi posade Međunarodne kosmičke stanice čestitali su stanovnicima Zemlje Dan pobede, objavio je „Roskosmos“. „D


Srbska naučnica Gordana Vunjak-Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu, objavio je u Minhenu Evropski zavod za patente...


Ostale novosti iz rubrike »