BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija planira da izgradi sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu

RT: Rusija planira da izgradi sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu
26.05.2020. god.


Rusija planira da stvori sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu i pilotirane kosmičke letelice, izjavio je Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije "Roskosmos".

U razgovoru za Radio Komsomoljskaja pravda, Rogozin je objasnio kako Međunarodna kosmička stanica (MKS) treba da bude u funkciji još sedam-deset godina, a kao svetski lider u kosmičkoj industriji Rusija bi trebalo da bude na čelu onoga što sledi .


"Kao zemlja koja je oduvek bila lider u stvaranju orbitalnih stanica, Rusija bi trebalo odmah da započne rad na stvaranju nove."

Prema rečima Rogozina, još uvek nije jasno da li će stanica biti posećivana ili stalno naseljena, nacionalna ili međunarodna, ali „tehnička obuka treba da počne već sada“. Rogozin je takođe saopštio da Roscosmos „razmatra mogućnost stvaranja krilatih kosmičkih brodova za letove do orbitalnih stanica“, što bi pomoglo u izgradnji potpuno nove kosmičke stanice.


Šef "Roskosmosa" napomenuo je kako bi novi ruski šatl bio duhovni naslednik sovjetskekosmičke letelice "Buran" koja je izvršila samo jednu misiju 1988. godine. Program "Buran" prvobitno je pokrenuo SSSR kao odgovor na američki program kosmičkog šatla, a po izgledu je bio sličan NASA-inom šatlu.


Sletanje "Burana" na Bajkonur u 9.25 časova 15.11.1988. godine, nakon što je dva puta obleteo Zemlju, foto: © Sputnik / Aleksander Mokletsov

Poslednje saopštenje Rogozina o planovima je još jedno u nizu, a krajem 2019. godine je saopštio da "Roskosmos" namerava da stvori univerzalni modul za sletanje na Mesec. U istom intervjuu za Komsomoljskaju pravdu, Rogozin je takođe objasnio da Moskva "nikome neće dozvoliti privatizaciju Meseca" i neće učestvovati u mesečevoj trci "sličnoj kao predizborna kampanja".


Rogozinovi komentari bili su odgovor na nedavno naređenje koje je potpisao američki predsednik Donald Tramp, a u kojem je rečeno da Amerikanci trebaju imati pravo da se bave „komercijalnim istraživanjem i korišćenjem resursa u kosmosu“.


Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • Međunarodna kosmička stanica, © NASA / Roscosmos / Handout via Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.

Letna ispitivanja prvog ruskog satelita "Arktika M" za praćenje klime arktičkog regiona su završena, kosmička letelica je puštena u rad, navodi se u saošptenju "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.


Osluškujući potrebe mladih generacija, kompanija NIS će drugi put ove godine realizovati program „NIS Calling“ u okviru kog studenti odabranih fakulteta mogu steći praksu iz različitih oblasti poslovanja naftne...


Ostale novosti iz rubrike »