BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec
25.05.2020. god.


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije.

Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se Amerikancima osigurava pravo na izvlačenje kosmičkih resursa, te je naredio da se u narednih šest meseci razgovaraju o sporazumima s drugim zemljama o Mesecu i drugim kosmičkim agencijama. Tada je "Roskosmos" ove planove nazvao agresivnim i štetnim za međunarodnu saradnju.


"U svakom slučaju nećemo dozvoliti privatizaciju Meseca od strane nikoga. To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom", rekao je Rogozin u programu radija Komsomoljskaja pravda, prenose RIA Novosti.

Istovremeno, Rogozin je primetio da Rusija ima svoj lunarni program koji će ta država sprovesti.

Podsetio je da je prva ruska automatska misija planirana da bude poslata na Mesec 2021. godine. Rusija, tada SSSR, aparat je poslednji put poslala na Mesec 1976. godine.


Početkom maja, Rojters je izvijestio pozivajući se na izvore da je Trampova administracija pripremala nacrt novog međunarodnog ugovora o vađenju minerala na Mesecu, te da je planirano da privuče Kanadu, Japan, Evropsku uniju i UAE, te da Rusija nije neće biti među stranama sporazuma.


Rogozin je uporedio ove planove sa invazijom na Irak i Avganistan, kada su se američke vojne operacije odvijale bez saglasnosti UN-a i međunarodne zajednice. Kasnije

je "NASA" pozvala "Roskosmos" da se pridruži međunarodnom sporazumu „Artemis Akords“ o razvoju Meseca.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Anton Denisov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.

Letna ispitivanja prvog ruskog satelita "Arktika M" za praćenje klime arktičkog regiona su završena, kosmička letelica je puštena u rad, navodi se u saošptenju "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.


Osluškujući potrebe mladih generacija, kompanija NIS će drugi put ove godine realizovati program „NIS Calling“ u okviru kog studenti odabranih fakulteta mogu steći praksu iz različitih oblasti poslovanja naftne...


Ostale novosti iz rubrike »