BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski kosmonauti na MKS-u testirali brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a

Ruski kosmonauti na MKS-u testirali brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a
24.05.2020. god.

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) testirali su brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a, rekao je kosmonaut Aleksandar Skvorcov.

On se u februaru vratio na MKS u kosmičkom brodu "Sojuz MS-13", zajedno sa Italijanom Lukom Parmitanom i Amerikankom Kristinom Kuk.

"Ruski segment MKS-a ima sopstveni sistem širokopojasne komunikacije. Imao sam priliku da ga isprobam. Slika je neverovatna, poput dobre digitalne televizije, a kašnjenje glasa je zanemarljivo", rekao je Skvorcov, navodi se na sajtu "Roskosmosa".foto: © NASA/Roskosmos

"Sada ćemo imati sopstveni kanal prenosa podataka, odnosno mogućnost prenosa velikih paketa telemetrijskih informacija, bez obzira na naše američke kolege", dodao je on.

Trenutno se za prenos velikih količina informacija sa MKS-a na Zemlju i obrnuto, koriste američki TDRS relejni sateliti, uglavnom na platnoj osnovi.

U novembru 2019. godine, Oleg Himočko, prvi zamenik generalnog direktora kompanije "Gonec", rekao je za RIA Novosti da je oprema za obezbeđivanje širokopojasne komunikacione mreže ruskog segmenta MKS-a sa Zemljom putem relejnih satelita "Luč 5" dopremljena i da će normalan rad kanala početi 2020. godine godine. Prema njegovim rečima, brzina na kanalu je do 105 megabita u sekundi.


foto: © NASA

Trenutno se satelitska relejna grupa u orbiti oko "Luča" sastoji od tri aparata - "Luč-5A", "Luč-5B" i "Luč-5V", a koji su lansirani u kosmos od 2011-2014. godine. Lansiranje sledećeg je planirano 2024. godine.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.

Letna ispitivanja prvog ruskog satelita "Arktika M" za praćenje klime arktičkog regiona su završena, kosmička letelica je puštena u rad, navodi se u saošptenju "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.


Osluškujući potrebe mladih generacija, kompanija NIS će drugi put ove godine realizovati program „NIS Calling“ u okviru kog studenti odabranih fakulteta mogu steći praksu iz različitih oblasti poslovanja naftne...


Ostale novosti iz rubrike »