BTG-vrh
Početna stranica > Novosti

Od čega krenuti prilikom kupovine novog PC uređaja

Od čega krenuti prilikom kupovine novog PC uređaja
26.03.2023. god.

 Kada kupujete novi PC uređaj, prva stvar koju treba uzeti u obzir su vaše potrebe. Neophodno je da se posvetite ispitivanju svojih potreba i ciljeva, kao što su zahtevi za aplikacije, igre, obradu slika i tako dalje. Zatim bi trebalo da ispitate specifikacije uređaja, uključujući procesor, memoriju, čvrsti disk, grafiku, zvučnike, operativni sistem i trajanje baterije.

Takođe treba obratiti pažnju na dodatne opcije, kao što su USB portovi, Wi-Fi i Bluetooth veze. Na kraju, treba uzeti u obzir i cenu uređaja. U daljem tekstu ćemo govoriti prevashodno o monitoru i tastaturi za vaš novi uređaj kao bitnim delovima za sve potrebe vašeg računara koje čkidi često zanemare. Evo par tajni koje će vam značiti prilikom odabira.

Zašto je bitno imati dobar monitor

Monitor je uređaj za prikazivanje podataka na računaru. Dobar monitor je važan jer vam omogućava visokokvalitetan prikaz slike na ekranu. Ovo može poboljšati vašu radnu produktivnost i povećati prijatnost rada na računaru. Takođe, monitor sa višim rezolucijama nudi bolji kvalitet slike, što omogućava precizniji rad i veću produktivnost. Da biste znali koji monitor je najbolji za vas, potrebno je da ispitate svoje potrebe i ciljeve.

Kako da znam koji monitor je najbolji za moje potrebe

Ako ste igrač, trebalo bi da izaberete monitor sa velikom brzinom osvežavanja, visokom rezolucijom i boljim kontrastom. Ako se bavite obradom teksta, trebalo bi da izaberete monitor sa dobrom rezolucijom i kontrastom. Ako se bavite obradom slike, trebalo bi da izaberete monitor sa većim kontrastom i rezolucijom. Takođe, treba obratiti pažnju na veličinu monitora.

Kakvi sve postoje monitori na tržištu

Na tržištu postoje različite vrste monitora, uključujući LCD,LED i OLED. LCD ekrani su najčešći i obično se koriste za obične zadatke. LED ekrani su jači od LCD-a i obično imaju bolji kontrast i boje. OLED ekrani su najskuplji i najbolji, jer imaju veću razliku kontrasta i bolji kvalitet slike. Postoje i monitori za igre, koji imaju tendenciju da budu oštriji i osetljiviji.

Danas najdominantnija tehnologija u izradi monitora jeste tehnologija LCD (Liquid Crystal Display).

LCD tehnologija se sastoji od tankog sloja tečnog kristala koji se nalazi između dve staklene ploče. Ovi kristali se aktiviraju strujom i omogućavaju prolazak svetlosti kroz određene delove ekrana, čime se stvara slika.

Ova tehnologija je veoma popularna zbog svoje efikasnosti u potrošnji energije i relativno niskih cena u poređenju sa drugim tehnologijama. Takođe, omogućava izradu monitora u različitim veličinama i omjerimadijagonalama stranica, što je veoma praktično za korisnike.

Postoje i druge tehnologije koje se koriste u izradi monitora, kao što su OLED (Organic Light Emitting Diode) i LED (Light Emitting Diode), ali su one trenutno manje zastupljene u odnosu na LCD. OLED monitori su skuplji i obično se koriste u profesionalnim uređajima, dok LED monitori koriste LED osvetljenje za bolje prikazivanje boja i efikasniju potrošnju energije.

U svakom slučaju, tehnologija LCD monitora je veoma zastupljena i sigurno će ostati dominantna u narednom periodu.

Veliki izbor tastatura

Tastatura je uređaj koji se koristi za unos podataka, komandi i informacija u računaru. Prilikom kupovine tastature možete birati između mehaničkih, membranskih i multimedijalnih taster kao između bežične ili žične tastature. Mehanički tasteri su najčešći, a nudi se i veći izbor. Membranski tasteri su tanji i precizniji i obično jeftiniji. Multimedijalni tasteri se koriste u skupljim modelima i nude veću preciznost. Takođe možete izabrati tastature sa dodatnim funkcijama, sa tasterima za razne multimedijalne aplikacije.

Zasto je bitno imati dobru tastaturu za svoj PC uređaj

 

Dobra tastatura je neophodna za korišćenje računara jer vam omogućava da brzo i precizno unosite podatke u računar. Tastature sa više tastera mogu poboljšati vaše radno iskustvo, omogućavajući vam da radite brže i preciznije. Takođe, igračima je izuzetno važna dobra tastatura, jer im omogućava da brže reaguju i imaju bolju kontrolu nad igrama.

Kako da znam koja tastatura je najbolja za mene

 

Da biste znali koja tastatura je najbolja za vas, trebalo bi da ispitate svoje potrebe i ciljeve. Ako se bavite obradom teksta, trebalo bi da izaberete tastaturu sa velikim brojem tastera i preciznim dizajnom. Ako ste igrač, trebalo bi da izaberete tastaturu sa više tastera i boljom preciznošću. Ako se bavite obradom slika, trebalo bi da izaberete tastaturu sa dodatnim tasterima za multimedijalne aplikacije. Takođe, treba obratiti pažnju na dizajn tastature i da li je ergonomska.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Prepoznatljivost brenda se meri time koliko lako potrošači mogu da ga razlikuju od konkurencije, odn


Primetili ste da vaš mobilni telefon lošije radi il

Uprkos globalnoj pandemiji, relativno slaboj kupovnoj moći stanovništva, te sve višim cenama elektronike, u Srbije su se ove godine najviše kupovali telefoni, tj. smartfoni.


Ako razvijate softver onda znate koliko je teško pustiti aplikaciju u produkciju. Treba konfigurisati server, treba podesiti portove, uvjeriti se da je sve u redu i tako svaki put...

Kompanija Microsoft priznala je da su hakeri uspeli da ukradu deo izvornog koda operativnog sistema Windows, kao i još nekoliko softvera koji su u fazi izrade.


 Iako su smartfoni preuzeli primat kada su lični računari u pitanju - pa tako imamo i telefone sa osmojezgarnim procesorom i čak 12GB memorije, tržište laptopova i radnih stanica...


Ostale novosti iz rubrike »