eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Juan će zameniti dolar kao glavnu stranu valutu Rusije – Centralna banka

Juan će zameniti dolar kao glavnu stranu valutu Rusije – Centralna banka
13.06.2024. god.
Prema regulatoru, renminbi je u maju činio 54 odsto udela na deviznom tržištu


Kurs juana/rublje sada će odrediti putanju za ostale valutne parove na Moskovskoj berzi (MOEKS), uključujući evro i dolar, objavila je u četvrtak Banka Rusije (CBR).


Saopštenje dolazi pošto je poslednja runda američkih sankcija navela MOEKS u sredu da obustavi trgovanje dolarima i evrima. Velika Britanija je u četvrtak sledila vođstvo Vašingtona, uvodeći ograničenja protiv ruskog finansijskog sistema. Transakcije u američkim dolarima i evrima će se nastaviti na vanberzanskom (OTC) tržištu.

„Kurs juana/rublje… postaće referentna tačka za učesnike na tržištu. Učešće juana u trgovanju na Moskovskoj berzi u maju iznosilo je 54 odsto“, saopštila je Banka Rusije. „Tako je juan već postao glavna valuta u razmeni“, dodaje se.

Prema regulatoru, udeo dolara i evra na ruskom tržištu konstantno opada u poslednje dve godine kao rezultat preusmeravanja trgovinskih tokova na istok i promene valute obračuna u rublje, juan i druge valute prijateljskih zemalja.

Rusija je aktivno počela da zamenjuje dolar i evro u spoljnoj trgovini usred sankcija Zapada uvedenih zbog sukoba u Ukrajini. Od tada je dramatično smanjio broj bankovnih računa i transakcija između kompanija i finansijskih institucija koje uključuju zapadne valute. Pre sukoba, udeo američkog dolara i evra u ruskim naseljima bio je oko 90%.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu da se udeo plaćanja za ruski izvoz u takozvanim „toksičnim“ valutama neprijateljskih država smanjio za polovinu.

Udeo rublje u spoljnotrgovinskim operacijama Rusije nastavlja da raste, dok plaćanja u valutama „neprijateljskih“ država – onih koje su uvele sankcije Rusiji – opadaju, naveo je Putin.

MOEKS je u četvrtak saopštio da obustava trgovine dolarima i evrima utiče na spoljnu trgovinu i trgovinu plemenitim metalima, kao i na trgovanje akcijama i novcem na najvećim ruskim javnim tržištima. Osim dolara i evra, svi ostali finansijski instrumenti ostaju operativni. Promene nisu uticale na tržište derivata, a trgovina se odvija uobičajeno, navodi se u saopštenju.


Izvor: RT (F)


  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: Sputnik / Aleksandr Demyanchuk/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Solarni paneli i u Pogonu za proizvodnju „Jazak“ vode


Bivši ruski predsednik je takođe upozorio Zapad na nezakonite sankcije

Nove mere su usmerene na kompanije u zemljama poput Kine u pokušaju da „obeshrabre“ trgovinu sa Moskvom


Trend je uglavnom bio vođen sektorima koji nisu resursi, rekao je predsednik

Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine


Vašington i njegovi saveznici će razgovarati o „potencijalnim šemama“ da novac prebace u Kijev, preneo je Blumberg


Ostale novosti iz rubrike »