eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

SAD proširuju sankcije Rusiji

SAD proširuju sankcije Rusiji
12.06.2024. god.
Nove mere su usmerene na kompanije u zemljama poput Kine u pokušaju da „obeshrabre“ trgovinu sa Moskvom


Američko ministarstvo za državu i trezor sankcionisalo je u sredu 300 dodatnih pojedinaca i entiteta u Rusiji i drugde, koje optužuje da su povezani sa moskovskom „ratnom ekonomijom“.

Prema Ministarstvu finansija, najnovije mere su usmerene na pojedince i kompanije za koje se sumnja da su omogućili Moskvi da izbegne zapadni embargo.

„Današnje akcije pogađaju njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja“, izjavila je ministarka finansija Dženet Jelen.

Mere u sredu imaju za cilj više od 100 miliona dolara trgovine između Rusije i njenih stranih partnera. Kompanije i pojedinci u Kini, Kirgistanu i Turskoj našle su se na listi sankcija, a SAD idu na mete u istočnoj i centralnoj Aziji, Africi, Bliskom istoku i na Karibima, tvrdi Ministarstvo finansija.

„Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ruskom ratnom ekonomijom i eliminišu puteve za izbegavanje, i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama.

Dva odeljenja su izdala novo tumačenje postojećih izvršnih naredbi koje zabranjuju građanima SAD da bilo kome u Rusiji pružaju „usluge IT konsultanta i dizajna“, kao i „usluge IT podrške i usluge zasnovane na klaudu za softver za upravljanje preduzećima i dizajn i proizvodnju softvera."

Ministarstvo finansija je takođe redefinisalo rusku vojno-industrijsku bazu kako bi uključilo sve osobe koje su sankcionisane izvršnom naredbom 14024 – uključujući Sberbanku i VTB – što znači da finansijske institucije trećih zemalja „rizikuju da budu sankcionisane zbog obavljanja ili omogućavanja značajnih transakcija, ili pružanja bilo kakve usluge“ njima.

Vašington je sankcionisao više od 4.000 ruskih pojedinaca i kompanija od februara 2022, sa ciljem da naškodi vojnim naporima zemlje protiv Kijeva. Taj potez SAD dolazi uoči samita G7 u Italiji, gde se Vašington nadao da će objaviti napredak u konfiskaciji zamrznute ruske suverene imovine. Međutim, SAD i njihovi saveznici iz EU navodno nisu bili u stanju da se dogovore o sledećem koraku.

Moskva „neće ostaviti bez odgovora agresivne akcije SAD“, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u odgovoru na saopštenje Vašingtona.

U međuvremenu, Moskovska berza je saopštila da od četvrtka neće trgovati američkim dolarima i evrima zbog novih američkih sankcija.


Izvor:
 RT (F)  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Solarni paneli i u Pogonu za proizvodnju „Jazak“ vode


Bivši ruski predsednik je takođe upozorio Zapad na nezakonite sankcije

Prema regulatoru, renminbi je u maju činio 54 odsto udela na deviznom tržištu


Trend je uglavnom bio vođen sektorima koji nisu resursi, rekao je predsednik

Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine


Vašington i njegovi saveznici će razgovarati o „potencijalnim šemama“ da novac prebace u Kijev, preneo je Blumberg


Ostale novosti iz rubrike »