eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Orban okrivio Brisel za visoke cene gasa u EU

RT: Orban okrivio Brisel za visoke cene gasa u EU
08.10.2021. god.

EU bi trebala povući svoju politiku usmerenu na suzbijanje klimatskih promena jer je ona razlog za rekordan skok cena energije na kontinentu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Računi za energiju povećavaju se za potrošače širom Evrope zbog loših odluka koje su donele „birokrate u Briselu“, koji se bore za ekologiju stalnim povećanjem cena energije proizvedene iz uglja i gasa, insistirao je Orban.

"Ove odluke moraju biti povučene. Sadašnje cene gasa su tamo gde bi trebale biti 2035. godine. Brisel nije rešenje danas, oni su problem", rekao je on.

"Poljaci, Česi i mi Mađari zahtevaju da se pravila povuku."

 

Prema njegovim rečima, teška situacija na energetskom tržištu biće na dnevnom redu sledećeg samita EU, a Budimpešta, Varšava i Prag će na sastanku predstaviti jedinstveni front i ponuditi svoja rešenja za krizu.

Orban je ponovo napao visokog predstavnika EU za klimatsku politiku Fransa Timermansa, koji se snažno zalaže da EU smanji emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine. Nedavno je upozorio da bi rastuće emisije iz evropskog transportnog sektora mogle sprečiti blok da postigne taj cilj .

"To je komesar po imenu Timermans, koji nam predstavlja najveću pretnju", rekao je premijer.


Mađarski lider već je napao Timermansa tokom svoje posete Sloveniji u četvrtak, rekavši da su "njegove kalkulacije netačne i da stanovnici EU moraju platiti dodatnu cenu". On je takođe kritikovao politiku EU o klimatskim promenama kao "glupu".

Oni koji ne plaćaju „dodatnu cenu“ zapravo su Mađari, pošto su ograničenja povećanja cena gasa i električne energije za domaćinstva u zemlji uvedena nakon što ih je uvela Orbanova vlada 2010. godine.

Nagli porast računa za energiju u EU, za koji stručnjaci kažu da je podstaknut povećanjem cena gasa i naglim troškovima dozvola na tržištu ugljenika, samo je povećao podele o zelenoj tranziciji unutar unije od 27 članica. Dok bogate nacije to vide kao znak za pojačavanje akcija protiv klimatskih promena, siromašnije zemlje izražavaju sve veću zabrinutost zbog ekonomskih posledica ovih mera.

Sredinom nedelje evropske cene gasa postavile su zastrašujući rekord porastom iznad 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara - skoro tri puta više nego u septembru. Cijena je značajno pala nakon što je Rusija saopštila da će povećati isporuke gasa u blok, ali situacija i dalje ostaje teška.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Bernadett Szabo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i potpredsednik Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, učestvovao je na strateškoj sesiji CEO Panel pod nazivom „Digitalna transformacija“ koja je održana u okviru 23....


Ruskom rubljom se danas stabilno trguje u odnosu na američki dolar uprkos pretnjama američkim sankcijama, koje su usmerene na ruski finansijski sistem i potencijalno isključenje iz SVIFT-a, ako se...

Krim je zainteresovan za razvoj ekonomskih odnosa sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov. „Nemamo mnogo zajedničkih p


Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da je 60 odsto najsiromašnijih zemalja sveta izloženo velikom riziku ili da su već u dugovima, što je duplo više nego u 2015....

Kompanija NIS je i ove godine bila generalni sponzor HR Week-a, koji je treću godinu zaredom okupio više od 4.000 HR stručnjaka iz 47 zemalja sveta. Tokom pet dana,...


Šef ruskog državnog naftnog giganta optužio je Vašington da cinično manipuliše svojom valutom u cilju ostvarivanja sopstvenih interesa, dovodeći u pitanje da konkuretnost američkog dolara s obzirom na rastuće...


Ostale novosti iz rubrike »